Superradari čuvaju Ruse od "sudnjeg dana"

Srna
Superradari čuvaju Ruse od "sudnjeg dana"

MOSKVA - Strateški superradari koji rade u metarskom dijapazonu i u stanju su da otkriju metu veličine lopte na udaljenosti od čak 6.000 kilometara, brane Rusiju od nuklearnog "sudnjeg dana".

Riječ je o kapitalnim objektima velikih dimenzija koji su u obliku prstena raspoređeni na glavnim raketnim koridorima preko kojih može uslijediti masovni udar interkontinentalnim balističkim raketama.

Sistem za rano upozoravanje od potencijalnog raketnog napada /interkontinentalne balističke i krstareće rakete sa nuklearnim bojevim glavama/ poput kišobrana pokriva kompletnu teritoriju Ruske Federacije i drži sve pod čvrstom kontrolom.

Na krajnjem sjeveru Rusije na području grada Murmanska nalazi se radarska stanica "Dnjepar M". To je jedna od prvih dalekometnih radarskih stanica koja se već pola vijeka nalazi na neprekidnom borbenom dežurstvu i štiti državu od iznenadnog napada, navodi "Ruska riječ".

Ova stanica kontroliše i sve što dolazi iz svemira. Riječ je o "svevidećem oku".

U ovom trenutku, Rusija gradi još jednu radarsku stanicu za strateške namjene. Riječ je o radaru velikog dometa "Voronjež DM". Po svojim dimenzijama i kvalitetu biće ista kao prethodna koja je izgrađena u Armaviru.

Riječ je o objektu veličine jednake zgradi od 10 spratova na kome su gusto montirane visoko osjetljive primopredajne "ćelije".

Na ovoj stanici postavljeno je više od 2.000 minijaturnih radara. Oni u intervalu koji se mjeri mikrosekundama obezbjeđuju predaju i prijem signala koji se odbija od vazdušnih objekata udaljenih hiljadama kilometara.

Osim radarske stanice "Dnjepar M", u ruskoj vojsci nalaze se i drugi sistemi slične namjene.

Riječ je o sistemima koji 24 časa drže "širom otvorene oči".

Za njih nema odmora, stalno su fokusirani na strogo određene pravce (raketne koridore).

Još jedan izuzetno značajan element u prstenu ruskih dalekometnih radara za rano upozoravanje nalazi se u Kalinjingradskoj oblasti. Putem radarske stanice koje je izgrađena u ovoj enklavi, ruska vojska kontroliše vazdušni prostor cijele Evrope.

Tu se nalazi jedna od najbolje obučenih posada kada je riječ o maksimalnoj efikasnosti eksploatacije ovih radarskih sistema.

"Nedavno je uspješno detektovano i locirano lansiranje jedne strane rakete u svrhu vježbe. U pitanju su bile aktivnosti strateških snaga francuske vojske. Oni su testirali novi tip balističke rakete podvodnog baziranja (strateška podmornica)", objašnjava Georgij Štrom, komandant radarskog sistema koji se nalazi na području grada Kalinjingrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana