Научници утврдили да би Сунце могло да умре: Шта нас очекује након тога

СРНА
Foto: Илустрација

За отприлике пет милијарди година Сунце ће неизбјежно умријети, а Земља више неће бити мјесто погодно за живот - наводе научници.

Иако је судбина Сунца већ сада позната, остаје питање шта ће бити са његовим планетарним пратиоцима?

Није јасно може ли се Земља "помаћи" довољно брзо прије него што је Сунце сустигне и спали у часу своје смрти.

Али, чак и да то успије, Земља би изгубила своју атмосферу и океане те не би била лијепо мјесто за живот, истичу научници из Универзитета Варвик у Великој Британији.

Студија открива суморну будућност за Сунцу најближе планете - Меркур и Венера предодређени су да их прогута Сунце.

Земљин опстанак је неизвјестан и зависи од њене орбиталне динамике, како се маса Сунца смањује, а гравитациони утицај мијења планетарне интеракције.

Ако Земља "за длаку" избјегне уништење, трансформираће се из тренутног настањивог стања у негостољубив свијет лишен атмосфере и океана.

Анализа умрлих звијезда - "бијелих патуљака" - показује да они, ако су близу, могу раскомадати астероиде, мјесеце и планете у мање дијелове због велике гравитације тих угаслих звијезда.

Студија, објављена у научним часописима, заснива се на 17-годишњим подацима о три различите бијеле патуљасте звијезде.

Те звијезде показивале су периодичне догађаје затамњења у складу са распадом планетарних крхотина у орбити, које би ти бијели патуљци на крају и "прогутали".

Иако пропаст Земље можда неће бити тако катаклизмична као она опажена у студији, вјероватно ће подлећи ширењу Сунца прије него што и оно постане "бијели патуљак", преноси "Сајенс алерт". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана