Студија: Велики мајмуни изгубиће 90 одсто станишта у Африци

Срна
Студија: Велики мајмуни изгубиће 90 одсто станишта у Африци

ЛОНДОН - Велики мајмуни, најближи рођаци људи, највјероватније ће у наредним деценијама изгубити 90 одсто својих станишта у Африци, наводи се у најновијој студији научника са 50 универзитета, истраживачких института и заштитних организација.

Наводи се да комбинација климатске кризе, уништавања дивљих подручја због минерала, дрвета и хране и раста људске популације на путу је да смањи њихов опсег до 2050. године, преноси Гардијан

Предвиђа се да ће половина изгубљене територије бити у националним парковима и другим заштићеним подручјима, да ће нека нова подручја постати климатски погодна за мајмуне, мада истраживачи сумњају да ће на време моћи да мигрирају у ове регионе.

„Ако тренутним узроцима губитка територије додамо климатске промјене, слика изгледа поражавајуће”, рекла је биолог са Универзитета у Великој Британији Јоана Карваљо.

У анализи студије коришћени су подаци базе података мајмуна Међународне уније за заштиту природе о популацијама врста, пријетњама и акцијама очувања на стотинама локација током 20 година.

Већина великих мајмунских врста преферира равничарска станишта, али климатска криза учиниће неке низије врућим, сувим и много мање погодним, а наводи се и да су међу веома угроженим врстама гориле, шимпанзе и боноби.

„Како климатске промјене приморавају различите врсте вегетације да се у основи померају узбрдо, то значи да ће све животиње, не само велики мајмуни које зависе од одређених типова станишта бити принуђене да се крећу узбрдо или ће локално изумирати”, рекла је Фиона Маиселс из Друштва за заштиту дивљих животиња.

Научници су рекли да се на неким местима добро ради на конзервацији.

„Мора постојати глобална одговорност за заустављање пропадања великих мајмуна”, рекао је Хјалмар Кухл, из Немачког центра за интегративна истраживања биодиверзитета у Лајпцигу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана