Studija: Veliki majmuni izgubiće 90 odsto staništa u Africi

Srna
Studija: Veliki majmuni izgubiće 90 odsto staništa u Africi

LONDON - Veliki majmuni, najbliži rođaci ljudi, najvjerovatnije će u narednim decenijama izgubiti 90 odsto svojih staništa u Africi, navodi se u najnovijoj studiji naučnika sa 50 univerziteta, istraživačkih instituta i zaštitnih organizacija.

Navodi se da kombinacija klimatske krize, uništavanja divljih područja zbog minerala, drveta i hrane i rasta ljudske populacije na putu je da smanji njihov opseg do 2050. godine, prenosi Gardijan

Predviđa se da će polovina izgubljene teritorije biti u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima, da će neka nova područja postati klimatski pogodna za majmune, mada istraživači sumnjaju da će na vreme moći da migriraju u ove regione.

„Ako trenutnim uzrocima gubitka teritorije dodamo klimatske promjene, slika izgleda poražavajuće”, rekla je biolog sa Univerziteta u Velikoj Britaniji Joana Karvaljo.

U analizi studije korišćeni su podaci baze podataka majmuna Međunarodne unije za zaštitu prirode o populacijama vrsta, prijetnjama i akcijama očuvanja na stotinama lokacija tokom 20 godina.

Većina velikih majmunskih vrsta preferira ravničarska staništa, ali klimatska kriza učiniće neke nizije vrućim, suvim i mnogo manje pogodnim, a navodi se i da su među veoma ugroženim vrstama gorile, šimpanze i bonobi.

„Kako klimatske promjene primoravaju različite vrste vegetacije da se u osnovi pomeraju uzbrdo, to znači da će sve životinje, ne samo veliki majmuni koje zavise od određenih tipova staništa biti prinuđene da se kreću uzbrdo ili će lokalno izumirati”, rekla je Fiona Maisels iz Društva za zaštitu divljih životinja.

Naučnici su rekli da se na nekim mestima dobro radi na konzervaciji.

„Mora postojati globalna odgovornost za zaustavljanje propadanja velikih majmuna”, rekao je Hjalmar Kuhl, iz Nemačkog centra za integrativna istraživanja biodiverziteta u Lajpcigu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana