Спарки је први AИ роботски пас с мишићно-коштаним удовима

ГС
Спарки је први AИ роботски пас с мишићно-коштаним удовима

Кинески стартуп Хенгбот представио је првог роботског пса на свијету који има мишићно-коштане удове.

Иновативни робот може трчати, скакати и изводити трикове попут правог пса захвалјујући кориштенју напредне умјетне интелигенције (АИ), тврде из компаније Хенгбот. Спарки има мисију да „замагли границу између технологије и живота“ развојем машина које су „окретне, агилне и топле на додир“.

Спаркy се креће природније од претходно виђених роботских паса због свог витког, елегантног дизајна којим опонаша живу животинју.

Робот, односно роботски пас, има уграђену камеру и микрофон који му омогућавају комуникацију с околином и људима. Он нуди могућност програмирања те је једноставан за управљање путем даљинског управљача или апликације. Спарки се може унапређивати, његово тијело је у потпуности направљено од метала, а батерија му траје нешто дуже од 50 минута.

Циљ компаније Хангбот је да производи роботе који су брзи, окретни и „угодни на додир“, како би се отклониле границе између технологије и живог свијета. План је утјеловљен кроз робота Спаркија, који омогућавају људима да уживају у посједовању кућног љубимца који не захтијева напоре за одржавање.

Робот одговара на команде, започиње разговоре и увесељава људе око себе захваљујући својој посебној комбинацији технологије и забаве, тврде његови креатори.

Спарки ће ускоро бити доступан на Кикстартеру, што ће бити прилика да заинтересовани искусе посједовање кућних љубимаца будућности.

Роботског пса је дизајнирао Хенгзхи Фјучр Тим са сједиштем у кинеској провинцији Гуандонг. Овај тим има више од десет година искуства у производњи робота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана