Sparki je prvi AI robotski pas s mišićno-koštanim udovima

GS
Sparki je prvi AI robotski pas s mišićno-koštanim udovima

Kineski startup Hengbot predstavio je prvog robotskog psa na svijetu koji ima mišićno-koštane udove.

Inovativni robot može trčati, skakati i izvoditi trikove poput pravog psa zahvaljujući korištenju napredne umjetne inteligencije (AI), tvrde iz kompanije Hengbot. Sparki ima misiju da „zamagli granicu između tehnologije i života“ razvojem mašina koje su „okretne, agilne i tople na dodir“.

Sparky se kreće prirodnije od prethodno viđenih robotskih pasa zbog svog vitkog, elegantnog dizajna kojim oponaša živu životinju.

Robot, odnosno robotski pas, ima ugrađenu kameru i mikrofon koji mu omogućavaju komunikaciju s okolinom i ljudima. On nudi mogućnost programiranja te je jednostavan za upravljanje putem daljinskog upravljača ili aplikacije. Sparki se može unapređivati, njegovo tijelo je u potpunosti napravljeno od metala, a baterija mu traje nešto duže od 50 minuta.

Cilj kompanije Hangbot je da proizvodi robote koji su brzi, okretni i „ugodni na dodir“, kako bi se otklonile granice između tehnologije i živog svijeta. Plan je utjelovljen kroz robota Sparkija, koji omogućavaju ljudima da uživaju u posjedovanju kućnog ljubimca koji ne zahtijeva napore za održavanje.

Robot odgovara na komande, započinje razgovore i uveseljava ljude oko sebe zahvaljujući svojoj posebnoj kombinaciji tehnologije i zabave, tvrde njegovi kreatori.

Sparki će uskoro biti dostupan na Kikstarteru, što će biti prilika da zainteresovani iskuse posjedovanje kućnih ljubimaca budućnosti.

Robotskog psa je dizajnirao Hengzhi Fjučr Tim sa sjedištem u kineskoj provinciji Guandong. Ovaj tim ima više od deset godina iskustva u proizvodnji robota.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana