Руски проналазак омогућава манулени рад на Мјесецу

Срна
Руски проналазак омогућава манулени рад на Мјесецу

МОСКВА - Руска ракетно-космичка корпорација Енергија добила је патент за посебан уређај који може да користи космонаутима за манулене операције на површини других планета и у опасним гасним и течним окружењима, потврдио је данас руски Институт за индустријско власништво и иновације (ИПСИН).

Овај уређај космонаути могу да користе за обављање мануелних послова у процесу одржавања и поправки инфраструктуре, укључујући оне “на површини Мјесеца, Марса и других свемирских тела, као и на земљи и под водом”, наводе руски научници, преноси ТАС С.

ИПСИН наводи да ће чак и у контексту очекиваног напретка у роботизацији и 3Д технологијама, различите инфраструктуре захтијевати стално одржавање и подршку, гдје би ова иновација могла да има своју примену.

“Може се очекивати да ће се на површини Мјесеца појавити полупрерађивачке јединице за прераду материјала, мини фабрике и мале хемијске производне јединице које користе технолошке процесе који су за сада тестирани у лабораторијама и у експерименталним условима на Земљи”, наводи руска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана