Ruski pronalazak omogućava manuleni rad na Mjesecu

Srna
Ruski pronalazak omogućava manuleni rad na Mjesecu

MOSKVA - Ruska raketno-kosmička korporacija Energija dobila je patent za poseban uređaj koji može da koristi kosmonautima za manulene operacije na površini drugih planeta i u opasnim gasnim i tečnim okruženjima, potvrdio je danas ruski Institut za industrijsko vlasništvo i inovacije (IPSIN).

Ovaj uređaj kosmonauti mogu da koriste za obavljanje manuelnih poslova u procesu održavanja i popravki infrastrukture, uključujući one “na površini Mjeseca, Marsa i drugih svemirskih tela, kao i na zemlji i pod vodom”, navode ruski naučnici, prenosi TAS S.

IPSIN navodi da će čak i u kontekstu očekivanog napretka u robotizaciji i 3D tehnologijama, različite infrastrukture zahtijevati stalno održavanje i podršku, gdje bi ova inovacija mogla da ima svoju primenu.

“Može se očekivati da će se na površini Mjeseca pojaviti poluprerađivačke jedinice za preradu materijala, mini fabrike i male hemijske proizvodne jedinice koje koriste tehnološke procese koji su za sada testirani u laboratorijama i u eksperimentalnim uslovima na Zemlji”, navodi ruska agencija.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana