Развијен модел померања сјеверног магнетног пола

Танјуг
Развијен модел померања сјеверног магнетног пола

ЛОНДОН - Током протеклих година северни магнетни пол Земље убрзано се помјерао од Канаде ка Русији, а група европских научника тврди да је развила модел којим је могуће поуздано описати ову појаву.

Користећи податке прикупљене помоћу сателита аутори научног истраживања, које је координирао универзитет у Лидсу у Великој Британији, измерили су промене у Земљином магнетном пољу током протеклих 20 година у настојању да начине модел који приказује помјерање сјеверног магнетног пола, наводи ББЦ.

Због промјена у кретању растопљеног металног језгра у унутрашњости планете долази до промјене у јачини негативног магнетног флукса у подручјима која се налазе изнад њега и управо због тога је сјеверни магнетни пол од арктичког подручја Канаде кренуо ка Сибиру, прешавши и Међународну датумску границу. Када је ријеч о свакодневном животу, брзо помјерање сјеверног магнетног поља Земље довело је до потребе за учесталијим ажурирањем навигационих система, укључујући и оних који се користе за приказивање географских мапа на мобилним телефонима.

Модел који су научници развили показује да ће сјеверни магнетни пол, који се до сада помјерао за највише 50-60 километара годишње, наставити да иде ка Русији, као и да ће се његово кретање временом успорити, али није могуће превидјети да ли ће се он у будућности вратити на претходну позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана