Razvijen model pomeranja sjevernog magnetnog pola

Tanjug
Razvijen model pomeranja sjevernog magnetnog pola

LONDON - Tokom proteklih godina severni magnetni pol Zemlje ubrzano se pomjerao od Kanade ka Rusiji, a grupa evropskih naučnika tvrdi da je razvila model kojim je moguće pouzdano opisati ovu pojavu.

Koristeći podatke prikupljene pomoću satelita autori naučnog istraživanja, koje je koordinirao univerzitet u Lidsu u Velikoj Britaniji, izmerili su promene u Zemljinom magnetnom polju tokom proteklih 20 godina u nastojanju da načine model koji prikazuje pomjeranje sjevernog magnetnog pola, navodi BBC.

Zbog promjena u kretanju rastopljenog metalnog jezgra u unutrašnjosti planete dolazi do promjene u jačini negativnog magnetnog fluksa u područjima koja se nalaze iznad njega i upravo zbog toga je sjeverni magnetni pol od arktičkog područja Kanade krenuo ka Sibiru, prešavši i Međunarodnu datumsku granicu. Kada je riječ o svakodnevnom životu, brzo pomjeranje sjevernog magnetnog polja Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

Model koji su naučnici razvili pokazuje da će sjeverni magnetni pol, koji se do sada pomjerao za najviše 50-60 kilometara godišnje, nastaviti da ide ka Rusiji, kao i da će se njegovo kretanje vremenom usporiti, ali nije moguće previdjeti da li će se on u budućnosti vratiti na prethodnu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana