Прва трансплантација бубрега са свиње на човјека

ГС
Foto: Телеграм

Шездесетдвогодишњем мушкарцу у завршном стадијумом бубрежне болести пресађен је генетски модификован бубрег од свиње, саопштили су љекари из Опште болнице у Масачусетсу у Бостону.

"Четворочасовна операција трансплантације, изведена 16. марта, означава велику прекретницу у потрази за обезбјеђивањем лакше доступних органа пацијентима", наводи се у саопштењу болнице.

Пацијент Ричард Слејмен из Вејмута у Масачустесу постао је прва жива особа на свијету коме је уграђен бубрег свиње. Он се добро опоравља и очекује се да ће ускоро бити пуштен из болнице, рекли су данас љекари.

Свињски бубрег је обезбиједила фирма "еЏенезис" из Кембриџа у Масачусетсу.

Претходно, свињски бубрег привремено је пресађен у доноре који су били мождано мртви. Такође, два мушкарца примила су раније срце од свиња, али су обојица умрли након неколико мјесеци.

Ова посљедња операција означава најновији развој ксенотрансплантације, термина који означава напоре да се људски пацијенти излијече ћелијама, ткивима или органима животиња.

Деценијама то није функционисало, људски имуни систем је одмах уништавао страно животињско ткиво. Новији покушаји укључивали су свиње које су модификоване тако да су њихови органи сличнији људима, наводи АП. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана