Prva transplantacija bubrega sa svinje na čovjeka

GS
Foto: Telegram

Šezdesetdvogodišnjem muškarcu u završnom stadijumom bubrežne bolesti presađen je genetski modifikovan bubreg od svinje, saopštili su ljekari iz Opšte bolnice u Masačusetsu u Bostonu.

"Četvoročasovna operacija transplantacije, izvedena 16. marta, označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbjeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima", navodi se u saopštenju bolnice.

Pacijent Ričard Slejmen iz Vejmuta u Masačustesu postao je prva živa osoba na svijetu kome je ugrađen bubreg svinje. On se dobro oporavlja i očekuje se da će uskoro biti pušten iz bolnice, rekli su danas ljekari.

Svinjski bubreg je obezbijedila firma "eDženezis" iz Kembridža u Masačusetsu.

Prethodno, svinjski bubreg privremeno je presađen u donore koji su bili moždano mrtvi. Takođe, dva muškarca primila su ranije srce od svinja, ali su obojica umrli nakon nekoliko mjeseci.

Ova posljednja operacija označava najnoviji razvoj ksenotransplantacije, termina koji označava napore da se ljudski pacijenti izliječe ćelijama, tkivima ili organima životinja.

Decenijama to nije funkcionisalo, ljudski imuni sistem je odmah uništavao strano životinjsko tkivo. Noviji pokušaji uključivali su svinje koje su modifikovane tako da su njihovi organi sličniji ljudima, navodi AP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana