Ново откриће у галаксији: “Структура дуга на стотине свјетлосних година”

Срна
Ново откриће у галаксији: “Структура дуга на стотине свјетлосних година”

Међународни тим који користи Јужноафричку опсерваторију за радио астрономију и “MeerKAT” телескоп, саопштио је да је открио пар огромних мехура у средишту Млечног пута, који изгледају као велики пешчани сат.

Научници сматрају да је то једна од највећих структура која је икада запажена у нашој галаксији и да је вјероватно резултат високоенергетске ерупције која се догодила у близини супермасивне црне рупе Млечног пута, прије више милиона година.

Упркос томе што већ дуго постоји у нашој матичној галаксији, тек је недавно могуће уочити је, захваљујући напредним инструментима телескопа, који могу да детектују радио емисију чак и кроз густе облаке свемирске прашине.

Научници су у новом раду објављеном ове недјеље у часопису “Nature” описали структуру у облику пјешчаног сата. Како су навели, дугачка је на стотине свјетлосних година.

“Средиште наше галаксије је релативно мирно у поређењу са другим галаксијама са врло активним централним црним рупама”, рекао је Ијан Хејвуд са Универзитета у Окфорду, главни аутор студије.

“Упркос томе, централна црна рупа Млечног пута може, с времена на вријеме, да постане нетипично активна. Могуће је да је једна таква активност покренула догађаје који су резултурали конструкцијом налик на пјешчани сат”, објаснио је Хејвуд.

Према мишљењу чланова истраживачког тима, ново откриће могло би да помогне у ријешавању претходних мистерија, пружајући одговоре о природи и настанку магнетних филамената који су примјећени још осамдесетих година прошлог вијека.

Ове структуре су дуге десетине свјетлосних година и широке су једну свјетлосну годину.

“Радио мјехури откривени 'MeerKAT-ом', сада могу да расвијетле поријекло филамената”, рекао је Фархад Јусеф-Задех са Универзитета “Нортвестерн”.

Више од 100 филамената је у релацији са новооткривеним мјехурима. Тим научника је вршио ултра-прецизна осматрања центра наше галаксије откривши да су “мјехури - близанци” скоро једнаки и по обиму и по облику, што сугерише да су настали током насилног праска.

“Ови огромни мјехури до сада су били сакривени одсјајем изузетно свијетлих радио емисија из центра галаксије”, рекао је Фернандо Камило из Јужноафричке астрономске опсерваторије у Кејптауну.

“Овим неочекиваним открићем постали смо свједоци манифестовања процеса као што су галактичко одливање енергије и материје у Млијечном путу”, додао је Камило.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана