Novo otkriće u galaksiji: “Struktura duga na stotine svjetlosnih godina”

Srna
Novo otkriće u galaksiji: “Struktura duga na stotine svjetlosnih godina”

Međunarodni tim koji koristi Južnoafričku opservatoriju za radio astronomiju i “MeerKAT” teleskop, saopštio je da je otkrio par ogromnih mehura u središtu Mlečnog puta, koji izgledaju kao veliki peščani sat.

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je vjerovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mlečnog puta, prije više miliona godina.

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je nedavno moguće uočiti je, zahvaljujući naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu da detektuju radio emisiju čak i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu objavljenom ove nedjelje u časopisu “Nature” opisali strukturu u obliku pješčanog sata. Kako su naveli, dugačka je na stotine svjetlosnih godina.

“Središte naše galaksije je relativno mirno u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama”, rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Okfordu, glavni autor studije.

“Uprkos tome, centralna crna rupa Mlečnog puta može, s vremena na vrijeme, da postane netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula događaje koji su rezulturali konstrukcijom nalik na pješčani sat”, objasnio je Hejvud.

Prema mišljenju članova istraživačkog tima, novo otkriće moglo bi da pomogne u riješavanju prethodnih misterija, pružajući odgovore o prirodi i nastanku magnetnih filamenata koji su primjećeni još osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ove strukture su duge desetine svjetlosnih godina i široke su jednu svjetlosnu godinu.

“Radio mjehuri otkriveni 'MeerKAT-om', sada mogu da rasvijetle porijeklo filamenata”, rekao je Farhad Jusef-Zadeh sa Univerziteta “Nortvestern”.

Više od 100 filamenata je u relaciji sa novootkrivenim mjehurima. Tim naučnika je vršio ultra-precizna osmatranja centra naše galaksije otkrivši da su “mjehuri - blizanci” skoro jednaki i po obimu i po obliku, što sugeriše da su nastali tokom nasilnog praska.

“Ovi ogromni mjehuri do sada su bili sakriveni odsjajem izuzetno svijetlih radio emisija iz centra galaksije”, rekao je Fernando Kamilo iz Južnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu.

“Ovim neočekivanim otkrićem postali smo svjedoci manifestovanja procesa kao što su galaktičko odlivanje energije i materije u Mliječnom putu”, dodao je Kamilo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana