Нисан и JAXA заједно развијају нови прототип лунарног ровера

ГС
Нисан и JAXA заједно развијају нови прототип лунарног ровера

Јапанска свемирска агенција JAXA и компанија Хонда су заједнички тестирали нови “циркулирајући систем обновљиве енергије” који би осигурао кисик, водик и струју за људске базе на Мјесецу, а сада JAXA сарађује с Нисаном у развоју лунарног ровера.

Партнерство JAXA-е и Нисана ће бити кључно за будуће лунарне мисије, али и много више од тога.

“JAXA жели примјенити резултате истраживања на будуће свемирске мисије. Сарађујемо с компанијама, универзитетима и институтима на пројектима који су изводиви и који имају потенцијал за комерцијализацију и иновације. Провођењем истраживања с Нисаном, који има експертизу у електрификованим технологијама, надамо се да ћемо примјенити сазнања на развој лунарних ровера високих перформанси”,изјавио је JAXA-ин директор свемирских истраживања и истраживања Икох Фунаки.

Двије организације сарађују од јануара 2020. године, а Нисан намјерава искористити будућа сазнања за погон својих електричних возила, укључујући LEAF моделе и Арија електричне цроссовере.

Хонда и JAXA развијају систем који комбинује гориве ћелије са системом за електролизу воде под високим притиском. Систем је дизајниран за електролизу воде помоћу соларне енергије тако да ствара кисик и водик, док систем горивих ћелија производи струју и воду из хидрогена и кисика.

Циркулирајући систем обновљиве енергије ће омогућити будућим мисијама у свемиру не овисе о Земљи, а тиме ће се драматично проширити “свемирске активности”.

Нисанови ровери би захваљујући новом систему могли имати енергију која им је потребна за кључне задатке у којима би учествовала и посада.

У међувремену ће Нисан користити нова сазнања за унапређење возила на нашој планети.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана