Nisan i JAXA zajedno razvijaju novi prototip lunarnog rovera

GS
Nisan i JAXA zajedno razvijaju novi prototip lunarnog rovera

Japanska svemirska agencija JAXA i kompanija Honda su zajednički testirali novi “cirkulirajući sistem obnovljive energije” koji bi osigurao kisik, vodik i struju za ljudske baze na Mjesecu, a sada JAXA sarađuje s Nisanom u razvoju lunarnog rovera.

Partnerstvo JAXA-e i Nisana će biti ključno za buduće lunarne misije, ali i mnogo više od toga.

“JAXA želi primjeniti rezultate istraživanja na buduće svemirske misije. Sarađujemo s kompanijama, univerzitetima i institutima na projektima koji su izvodivi i koji imaju potencijal za komercijalizaciju i inovacije. Provođenjem istraživanja s Nisanom, koji ima ekspertizu u elektrifikovanim tehnologijama, nadamo se da ćemo primjeniti saznanja na razvoj lunarnih rovera visokih performansi”,izjavio je JAXA-in direktor svemirskih istraživanja i istraživanja Ikoh Funaki.

Dvije organizacije sarađuju od januara 2020. godine, a Nisan namjerava iskoristiti buduća saznanja za pogon svojih električnih vozila, uključujući LEAF modele i Arija električne crossovere.

Honda i JAXA razvijaju sistem koji kombinuje gorive ćelije sa sistemom za elektrolizu vode pod visokim pritiskom. Sistem je dizajniran za elektrolizu vode pomoću solarne energije tako da stvara kisik i vodik, dok sistem gorivih ćelija proizvodi struju i vodu iz hidrogena i kisika.

Cirkulirajući sistem obnovljive energije će omogućiti budućim misijama u svemiru ne ovise o Zemlji, a time će se dramatično proširiti “svemirske aktivnosti”.

Nisanovi roveri bi zahvaljujući novom sistemu mogli imati energiju koja im je potrebna za ključne zadatke u kojima bi učestvovala i posada.

U međuvremenu će Nisan koristiti nova saznanja za unapređenje vozila na našoj planeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana