Непроцијењиво откриће: Пронађена птица из Леденог доба

Танјуг
Непроцијењиво откриће: Пронађена птица из Леденог доба

Научници су и раније проналазили остатке или дијелове тијела других животиња сачуване у вјечном леду, као што су вукови и мамути, али откриће једне птице оцијењено је као “непроцијењиво” јер омогућава проналажење ДНК и повремено РНК, нуклеинских киселина присутних у свим живим организмима.

У изванредном открићу, руски научници су, наиме, пронашли древну птицу замрзнуту у вјечном леду Сибира која датира из позног Леденог доба.

Како извјештава часопис “Комуникејшнс бајолоџи”, до открића је дошао тим локалних ловаца на фосилну слоновачу у селу Бела Гора у Јакутији, на сјеверу Русије.

Откриће је прослијеђено научницима Центра за палеогенетичка истраживања у Шведској. Николас Дусекс и Лове Дален из Шведског природњачког историјског музеја спровели су радио-карбонско датирање и утврдили да је птица живјела у периоду између од прије 44.000 до 49.000 година.

У условима вјечног леда, птица је савршено сачувана, са све перјем, ноктима, кожом и меким ткивима јер је у условима ниских температура немогућ развој бактерија и гљивица, док, истовремено, није превише хладно да би се оштетила ткива.

Истраживачи вјерују да је ово можда прва сачувана смрзнута птица из Леденог доба, преноси Спутњик.

Изузетна очуваност птице непроцијењива је за научнике који проучавају генетику древних животиња јер је ДНК извађен из њеног тијела показао да је ријеч о врсти птице пасерина, познатије као рогата шева.

Птица је највјероватније била предак двију врста рогатих шева које данас постоје. Једна од њих насељава данашњу Русију, а друга монголске степе.

“Ово откриће наговијештава да су климатксе промјене које су се десиле у позном Леденом добу довеле до формирања нових подврста”, рекао је Лове Дален, преноси Си-Ен-Ен.

Слиједећа фаза истраживања односиће се на утврђивање редослиједа цијелог генома птице који ће, надају се научници, освјетлити њен однос према данашњим подврстама и процијенити брзину еволуционе промјене шева у Евроазији.

“Ово ће отворити нове могућности за проучавање фауне Леденог доба и разумијевање одговора животиња на климатске промјене у посљедњих 10-50.000 година”, додао је Дусекс.

Иако је садашње открице птице из Леденог доба прво такве врсте, претходно су истраживачи пронашли бројна друга древна створења у вјечном леду.

Центар за палеогенетику је прошле године испитивао остатке штенета откривеног у вјечном леду близу ријеке Индигирка у Сибиру. Древни пас кога су такође проучавали Дален и Дусекс добро је очуван, иако је стар око 18.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана