Neprocijenjivo otkriće: Pronađena ptica iz Ledenog doba

Tanjug
Neprocijenjivo otkriće: Pronađena ptica iz Ledenog doba

Naučnici su i ranije pronalazili ostatke ili dijelove tijela drugih životinja sačuvane u vječnom ledu, kao što su vukovi i mamuti, ali otkriće jedne ptice ocijenjeno je kao “neprocijenjivo” jer omogućava pronalaženje DNK i povremeno RNK, nukleinskih kiselina prisutnih u svim živim organizmima.

U izvanrednom otkriću, ruski naučnici su, naime, pronašli drevnu pticu zamrznutu u vječnom ledu Sibira koja datira iz poznog Ledenog doba.

Kako izvještava časopis “Komunikejšns bajolodži”, do otkrića je došao tim lokalnih lovaca na fosilnu slonovaču u selu Bela Gora u Jakutiji, na sjeveru Rusije.

Otkriće je proslijeđeno naučnicima Centra za paleogenetička istraživanja u Švedskoj. Nikolas Duseks i Love Dalen iz Švedskog prirodnjačkog istorijskog muzeja sproveli su radio-karbonsko datiranje i utvrdili da je ptica živjela u periodu između od prije 44.000 do 49.000 godina.

U uslovima vječnog leda, ptica je savršeno sačuvana, sa sve perjem, noktima, kožom i mekim tkivima jer je u uslovima niskih temperatura nemoguć razvoj bakterija i gljivica, dok, istovremeno, nije previše hladno da bi se oštetila tkiva.

Istraživači vjeruju da je ovo možda prva sačuvana smrznuta ptica iz Ledenog doba, prenosi Sputnjik.

Izuzetna očuvanost ptice neprocijenjiva je za naučnike koji proučavaju genetiku drevnih životinja jer je DNK izvađen iz njenog tijela pokazao da je riječ o vrsti ptice paserina, poznatije kao rogata ševa.

Ptica je najvjerovatnije bila predak dviju vrsta rogatih ševa koje danas postoje. Jedna od njih naseljava današnju Rusiju, a druga mongolske stepe.

“Ovo otkriće nagoviještava da su klimatkse promjene koje su se desile u poznom Ledenom dobu dovele do formiranja novih podvrsta”, rekao je Love Dalen, prenosi Si-En-En.

Slijedeća faza istraživanja odnosiće se na utvrđivanje redoslijeda cijelog genoma ptice koji će, nadaju se naučnici, osvjetliti njen odnos prema današnjim podvrstama i procijeniti brzinu evolucione promjene ševa u Evroaziji.

“Ovo će otvoriti nove mogućnosti za proučavanje faune Ledenog doba i razumijevanje odgovora životinja na klimatske promjene u posljednjih 10-50.000 godina”, dodao je Duseks.

Iako je sadašnje otkrice ptice iz Ledenog doba prvo takve vrste, prethodno su istraživači pronašli brojna druga drevna stvorenja u vječnom ledu.

Centar za paleogenetiku je prošle godine ispitivao ostatke šteneta otkrivenog u vječnom ledu blizu rijeke Indigirka u Sibiru. Drevni pas koga su takođe proučavali Dalen i Duseks dobro je očuvan, iako je star oko 18.000 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana