Научници траже мистериозне честице духова

ГС
Foto: Илустрација

Неки физичари су дуго сумњали да би мистериозне честице "духова" у свијету око нас могле увелико унаприједити наше разумијевање праве природе универзума.

Сада научници мисле да су пронашли начин да докажу да ли постоје или не.

Европски центар за истраживање честица "Церн" одобрио је експеримент осмишљен да пронађе доказе за њих. Нови инструмент ће бити хиљаду пута осетљивији на такве честице од претходних уређаја.

Тренутна теорија физике честица назива се Стандардни модел, а каже да се све у универзуму састоји од породице од 17 честица,  добро познатих као што су електрон и Хигсов бозон, али и мање познатих.

Неке су помијешане у различитим комбинацијама да би сачињавале веће, али и даље невјероватно мале честице које чине свијет око нас, као и звијезде и галаксије које видимо у свемиру, док су друге укључене у силе природе.

Међутим, постоји проблем. Астрономи су примијетили нове ствари на небу,  начин на који се галаксије крећу, које снажно сугеришу да све што можемо да посматрамо чини само пет одсто универзума.

Један, или чак читав остатак универзума могао би бити сачињен од "духова" или "скривених" честица. Сматра се да су фантомски двојници 17 честица Стандардног модела. Ако постоје, заиста их је тешко открити јер врло ретко ступају у интеракцију са светом који познајемо.

Попут духова, пролазе право кроз све и не може их открити ниједан земаљски уређај. Али теорија је да се честице духова врло ријетко могу распасти у честице Стандардног модела, а детектори их могу ухватити. Нови инструмент повећава шансе за откривање ових дезинтеграција, пише Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана