Naučnici traže misteriozne čestice duhova

GS
Foto: Ilustracija

Neki fizičari su dugo sumnjali da bi misteriozne čestice "duhova" u svijetu oko nas mogle uveliko unaprijediti naše razumijevanje prave prirode univerzuma.

Sada naučnici misle da su pronašli način da dokažu da li postoje ili ne.

Evropski centar za istraživanje čestica "Cern" odobrio je eksperiment osmišljen da pronađe dokaze za njih. Novi instrument će biti hiljadu puta osetljiviji na takve čestice od prethodnih uređaja.

Trenutna teorija fizike čestica naziva se Standardni model, a kaže da se sve u univerzumu sastoji od porodice od 17 čestica,  dobro poznatih kao što su elektron i Higsov bozon, ali i manje poznatih.

Neke su pomiješane u različitim kombinacijama da bi sačinjavale veće, ali i dalje nevjerovatno male čestice koje čine svijet oko nas, kao i zvijezde i galaksije koje vidimo u svemiru, dok su druge uključene u sile prirode.

Međutim, postoji problem. Astronomi su primijetili nove stvari na nebu,  način na koji se galaksije kreću, koje snažno sugerišu da sve što možemo da posmatramo čini samo pet odsto univerzuma.

Jedan, ili čak čitav ostatak univerzuma mogao bi biti sačinjen od "duhova" ili "skrivenih" čestica. Smatra se da su fantomski dvojnici 17 čestica Standardnog modela. Ako postoje, zaista ih je teško otkriti jer vrlo retko stupaju u interakciju sa svetom koji poznajemo.

Poput duhova, prolaze pravo kroz sve i ne može ih otkriti nijedan zemaljski uređaj. Ali teorija je da se čestice duhova vrlo rijetko mogu raspasti u čestice Standardnog modela, a detektori ih mogu uhvatiti. Novi instrument povećava šanse za otkrivanje ovih dezintegracija, piše Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana