НАСА омогућила да “прошетамо” по Марсу VIDEO

Г.С.
НАСА омогућила да “прошетамо” по Марсу VIDEO

НАСА-ин ровер “Perseverance”, који истражује Марс, послао је на Земљу фасцинантне фотографије које приказује панораму Црвене планете, а сада је могуће да се и сами “упутите” на Марс - преко интерактивног видеа који је НАСА поставила.

Фотографије високе резолуције које долазе са Марса нарочито су занимљиве јер приказују и околину ровера у кратеру Језеро у ширини од 360 степени, а сада су стручњаци НАСА-е од тих фотографија саставили панораму у облику интерактивног видеа.

Наиме, панорама се састоји од 992 индивидуалне фотографије, које су настале захваљујући “десном оку” роверове камере. Укупна резолуција фотографија износи 2,4 милијарде пиксела.

Шта је тачно “Perseverance” видио и чуо око себе, можете и сами видјети у интерактивном видеу који је НАСА објавила, а која омогућава истраживање панораме Марса, као и занимљивих мјеста на његовом тлу - попут оног гдје је ровер слетио.

Откако је слетио на површину Марса 18. фебруара, “Perseverance” је био прилично заузет.

Успјешно је отпустио хеликоптер “Ingenyity”, снимио његов први лет, демонстрирао могућност стварања кисеоника из атмосфере Марса, снимио атмосферске звукове и направио више од 75 хиљада фотографија.

А то је само почетак јер ће током слиједећих мјесеци, како су најавили из НАСА-е, “Perseverance” истраживати површину Марса и узети прве узорке тла који ће потом, у некој од слиједећих мисија, бити достављени на Земљу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана