NASA omogućila da “prošetamo” po Marsu VIDEO

G.S.
NASA omogućila da “prošetamo” po Marsu VIDEO

NASA-in rover “Perseverance”, koji istražuje Mars, poslao je na Zemlju fascinantne fotografije koje prikazuje panoramu Crvene planete, a sada je moguće da se i sami “uputite” na Mars - preko interaktivnog videa koji je NASA postavila.

Fotografije visoke rezolucije koje dolaze sa Marsa naročito su zanimljive jer prikazuju i okolinu rovera u krateru Jezero u širini od 360 stepeni, a sada su stručnjaci NASA-e od tih fotografija sastavili panoramu u obliku interaktivnog videa.

Naime, panorama se sastoji od 992 individualne fotografije, koje su nastale zahvaljujući “desnom oku” roverove kamere. Ukupna rezolucija fotografija iznosi 2,4 milijarde piksela.

Šta je tačno “Perseverance” vidio i čuo oko sebe, možete i sami vidjeti u interaktivnom videu koji je NASA objavila, a koja omogućava istraživanje panorame Marsa, kao i zanimljivih mjesta na njegovom tlu - poput onog gdje je rover sletio.

Otkako je sletio na površinu Marsa 18. februara, “Perseverance” je bio prilično zauzet.

Uspješno je otpustio helikopter “Ingenyity”, snimio njegov prvi let, demonstrirao mogućnost stvaranja kiseonika iz atmosfere Marsa, snimio atmosferske zvukove i napravio više od 75 hiljada fotografija.

A to je samo početak jer će tokom slijedećih mjeseci, kako su najavili iz NASA-e, “Perseverance” istraživati površinu Marsa i uzeti prve uzorke tla koji će potom, u nekoj od slijedećih misija, biti dostavljeni na Zemlju.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana