Најмање развијене земље свијета највећи неискориштени ресурс

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Најмање развијене земље свијета су највећи неискориштени ресурс планете, а улагање у њих може помоћи у покретању одрживог раста за генерације, саопштено је из Међународне уније за телекомуникације поводом Свјетског дана телекомуникација и информационог друштва.

У саопштењу се наводи да у 46 најмање развијених земаља живи око 1,1 милијарда становника, што је више од 14 одсто свјетске популације, од чега њих 75 одсто живи у сиромаштву, као и да су ове земље у тешкој трци са временом да испуне УН циљеве одрживог развоја до 2030. године.

Циљ обиљежавања Дана телекомуникација и информационог друштва у свијету је афирмација информационо-комуникационих технологија, с обзиром на значај који ове технологије имају у савременом друштву, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ, чија ИКТ асоцијација седму годину за редом обиљежава овај дан.

Тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана телекомуникација и информационог друштва је "Оснаживање најмање развијених земаља путем информационих и комуникационих технологија".

Ове године биће одржана и пета Конференција УН о најмање развијеним земљама како би се убрзао одрживи развој у мјестима гдје су инвестиције и међународна помоћ потребнији.

Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва обиљежава се сваке године 17. маја од 1969. године када је формирана Међународна унија за телекомуникације у Паризу, а на овај дан потписана је и Прва међународна телеграфска конвенција 1865. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана