Najmanje razvijene zemlje svijeta najveći neiskorišteni resurs

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Najmanje razvijene zemlje svijeta su najveći neiskorišteni resurs planete, a ulaganje u njih može pomoći u pokretanju održivog rasta za generacije, saopšteno je iz Međunarodne unije za telekomunikacije povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

U saopštenju se navodi da u 46 najmanje razvijenih zemalja živi oko 1,1 milijarda stanovnika, što je više od 14 odsto svjetske populacije, od čega njih 75 odsto živi u siromaštvu, kao i da su ove zemlje u teškoj trci sa vremenom da ispune UN ciljeve održivog razvoja do 2030. godine.

Cilj obilježavanja Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu je afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH, čija IKT asocijacija sedmu godinu za redom obilježava ovaj dan.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je "Osnaživanje najmanje razvijenih zemalja putem informacionih i komunikacionih tehnologija".

Ove godine biće održana i peta Konferencija UN o najmanje razvijenim zemljama kako bi se ubrzao održivi razvoj u mjestima gdje su investicije i međunarodna pomoć potrebniji.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se svake godine 17. maja od 1969. godine kada je formirana Međunarodna unija za telekomunikacije u Parizu, a na ovaj dan potpisana je i Prva međunarodna telegrafska konvencija 1865. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana