Мион пета природна сила

Г.С.
Мион пета природна сила

Све силе које управљају нашим свакодневним искуствима, али и цијелим свемиром, могу се свести у само четири категорије: гравитација, електромагнетизам, јака и слаба сила. Међутим, научници су дошли до снажних доказа о постојању и пете силе која управља елементарним честицама - миона.

То епохално откриће проистекло је из истраживања спроведених у Фермијевој националној лабораторији за акцелерацију у Батавији, у држави Илиноис.

Према писању Би-Би-Сија, Вијеће за науку и технологију Уједињених нација наводи да добијени резултати пружају снажне доказе о постојању до сада непознате субатомске честице или нове природне силе. Међутим, резултати експеримента “Мион ге-2” још не представљају коначни доказ да нова природна сила постоји.

Вјероватноћа да је резултат добијен у поменутој чикашкој лабораторији статистичка грешка износи један у 40.000. Тај ниво статистичке поузданости у науци се описује као 4.1 сигма.

Да би се откриће сматрало коначно потврђеним, неопходна је статистичка поузданост од пет сигма, што значи да је шанса да је резултат истраживања случајан износи један у три и по милиона.

Професор Марк Ланкастер, руководилац истраживања из Велике Британије, рекао је за Би-Би-Си да су открили интеракцију миона која није у складу са стандардним моделом, односно тренутно општеприхваћеном теоријом која објашњава понашање елементарних честица у свемиру.

Професор Бен Аланах са Универзитета Кембриџ, који није био укључен у ова истраживања, каже да има осјећај да ће ово бити стварно.

- Током читаве научне каријере трагам за тим снагама и честицама изван онога што већ знамо, и то је то. Ово је тренутак који сам чекао - навео је  професор Аланах.

Пета основна сила могла би да помогне у објашњавању неких великих загонетки о универзуму које су научници покушавали да одгонетну посљедњих неколико деценија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана