Кина спремна за највећу мисију до сада: Деценијама то нико није урадио

Зимо
Foto: Илустрација/depositphotos

Кина је спремна за лансирање своје најважније свемирске мисије до сада, а циљ је доношење материјала са Мjесеца на Земљу. Биће то први пут након више деценија да се материјал са Мjесеца шаље на нашу планету.

Ракета ''Chang'е 5'' постављена је на лансирну рампу у свемирској бази Венчанг, а њено планирано полијетање на Мјесец заказано је за почетак сљедеће недјеље. Ракета ће носити лунарни модул са бушилицом, која ће по слетању на површину Мјесеца да направи рупу дубоку око два метра.

Тако ће прикупити камење и друге материјале, који ће након тога бити послати на Земљу. Кинески научници имаће, тако, прилику да проучавају новоприкупљене материјале са Мјесеца по први пут, након што су то учинили Американци и Руси током 1960-их и 1970-их.

Ова мисија једна је од најамбициознијих до сада за Кину, чији свемирски програм наставља убрзаним корацима да стиже конкуренцију. Такође, Кина је 2003. године постала тек трећа нација у свијету која је послала човјека у свемир, након Русије и САД.

Убрзано раде и на сарадњи са другим земљама у свемирским мисијама, мада их амерички закон и даље спречава да раде са НАСА агенцијом. Ово значи, у суштини, да не могу да улазе ни у партнерство са другим земљама на Међународној свемирској станици.

То је натјерало Кину да крене са радом на прављењу сопствене свемирске станице, као и да покрене своје програме који су их ставили у конкуренцију са Индијом и Јапаном, кад је реч о новим свемирским достигнућима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана