Kina spremna za najveću misiju do sada: Decenijama to niko nije uradio

Zimo
Foto: Ilustracija/depositphotos

Kina je spremna za lansiranje svoje najvažnije svemirske misije do sada, a cilj je donošenje materijala sa Mjeseca na Zemlju. Biće to prvi put nakon više decenija da se materijal sa Mjeseca šalje na našu planetu.

Raketa ''Chang'e 5'' postavljena je na lansirnu rampu u svemirskoj bazi Venčang, a njeno planirano polijetanje na Mjesec zakazano je za početak sljedeće nedjelje. Raketa će nositi lunarni modul sa bušilicom, koja će po sletanju na površinu Mjeseca da napravi rupu duboku oko dva metra.

Tako će prikupiti kamenje i druge materijale, koji će nakon toga biti poslati na Zemlju. Kineski naučnici imaće, tako, priliku da proučavaju novoprikupljene materijale sa Mjeseca po prvi put, nakon što su to učinili Amerikanci i Rusi tokom 1960-ih i 1970-ih.

Ova misija jedna je od najambicioznijih do sada za Kinu, čiji svemirski program nastavlja ubrzanim koracima da stiže konkurenciju. Takođe, Kina je 2003. godine postala tek treća nacija u svijetu koja je poslala čovjeka u svemir, nakon Rusije i SAD.

Ubrzano rade i na saradnji sa drugim zemljama u svemirskim misijama, mada ih američki zakon i dalje sprečava da rade sa NASA agencijom. Ovo znači, u suštini, da ne mogu da ulaze ni u partnerstvo sa drugim zemljama na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

To je natjeralo Kinu da krene sa radom na pravljenju sopstvene svemirske stanice, kao i da pokrene svoje programe koji su ih stavili u konkurenciju sa Indijom i Japanom, kad je reč o novim svemirskim dostignućima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana