Фон Браун - Од нацисте до творца "Апола"

Срна
Фон Браун - Од нацисте до творца "Апола"

БИЈЕЉИНА- Њемачки научник из Хитлеровог доба Вернер фон Браун (1912-1977), који је изумио разорну ракету за нападе на Велику Британију, одвео је, након рата, Американце на Мјесец.

Вернер фон Браун, конструктор нацистичких ракетних пројектила "фау 1" и "фау 2", којима је у Другом свјетском рату бомбардована Велика Британија, умро је 16. јуна 1977. године, али не као ратни злочинац, већ као најзаслужнија особа за слијетање људи на Мјесец. 

ТВОРАЦ "ОРУЖЈА ОСВЕТЕ" ЗА УНИШТЕЊЕ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ 

Увече, 8. септембра 1944. године, прва њемачка ракета типа "А-4", популарно названа "В-2", гдје "В" представља скраћеницу за "оружје освете" (Vergeltungswaffe), пала је на Лондон. 

Код градића Васенар у Холандији, недалеко од Хага, ракета је полетјела окомито увис, постигла највећу висину лета од 80 километара и пренијела готово 1.000 килограма експлозива на удаљеност већу од 300 километара. 

Била је то ракета Вернера фон Брауна и сматра се једним од најзначајнијих достигнућа Другог свјетског рата, одмах након развоја америчке атомске бомбе. 

Њемачки инжењери су до краја рата предвидјели и бројне нове верзије ракета, али су те иновације остварене тек у оквиру америчког и руског ракетног и свемирског програма. 

ОПЕРАЦИЈА "СПАЈАЛИЦА" 

Послије рата, Американци, којима није сметало поријекло њемачких научника нити њихова нацистичка прошлост, прихватају Вернера и његове бројне колеге. 

Они узвраћају гостопримство стварањем ракетних пројектила "редстоун" и "јупитер Ц", којим је 1958. године лансиран први амерички вјештачки сателит "Експлорер 1". 

У оквиру тајне операције америчке владе под шифром "Спајалица", којом су нацистички научници претворени у америчке, у САД долази и Вернер фон Браун, њемачко-амерички ракетни стручњак и бивши официр СС-а. 

Један од водећих стручњака за ракете и ракетна оружја у нацистичкој Њемачкој наставио је у САД рад на развоју и усавршавању ракета. 

Под његовим вођством изграђено је у САД неколико нових типова ракета носача за свемирске летове, међу којима и ракета "јупитер Ц", којом је 1958. године лансиран први амерички вјештачки сателит "Експлорер 1". 

Послије је радио на пројекту гигантске ракете "сатурн 5". 

Фон Брауна сматрају главним америчким ракетним стручњаком, заслужним за успјех програма "Аполо", односно за лет свемирских бродова са људском посадом на Мјесец. 

ИЗ АНТВЕРПЕНА У НОВИ МЕКСИКО (САД) 

Из нових историјских архива сазнаје се да је Хитлеров научник, са својим бројним колегама, 1945. године контактирао савезнике, који су након тога организовали извлачење прво вишег особља, а потом и масовну евакуацију осталих запослених и њихову припрему за безбједан транспорт у САД. 

Савезници су 10. априла 1945. године освојили "Мителверк" постројење, па су америчке снаге потом брзо спровеле план извлачења ракета и опреме из фабрике. 

Већина опреме транспортована је жељезницом до Антверпена, само један дан прије доласка Совјета. Превезен је 341 вагон опреме, односно довољно материјала, опреме и дијелова да се направи око 100 "В-2" пројектила. 

Потом је цјелокупни терет пребачен бродовима у Њу Орлеанс, а затим у Нови Мексико, у САД. 

Фон Брауну и његовим сарадницима америчка војска понудила је једногодишње уговоре. Уговори су понуђени само главним научницима и инжењерима. Чланови њихових породица остали су у Европи под заштитом војске, а трошкови збрињавања одбијани су од плата научника прбачених у САД. 

Свих 127 њемачких научника прихватило је уговоре. Након тога, сви су пребачени у "Форт Блис", у Тексасу, гдје је америчка војска уредила испитни полигон за навођене пројектиле. 

СОВЈЕТИ, ФРАНЦУЗИ И БРИТАНЦИ ТАКОЂЕ КОРИСТИЛИ ХИТЛЕРОВЕ СТРУЧЊАКЕ 

Иако су САД преузеле главни дио компетентних њемачких ракетних стручњака, Совјетски Савез, а дијелом и Француска и Велика Британија, обезбиједили су, такође, један дио њемачких ракетних стручњака и опреме. 

Совјетске снаге убрзо су почеле сакупљати и испитивати преостало њемачко ракетно особље. Обезбијеђено је око 3.500 људи, али то је било претежно нестручно особље ограничене вриједности за развој ракете. 

Највећи совјетски добитак био је високи њемачки научник Хелмут Гротруп, који је потписао добровољни радни уговор са Црвеном армијом, сличан ономе који су Американци понудили Фон Брауну. 

Гротруп је постављен да води поновно оживљено ракетно производно постројење "Мителверк" из Хитлеровог доба, гдје је спроводио истраживања под совјетским надзором. 

Британци и Французи су одмах послије рата, такође, ограничено искористили њемачке научнике, али нису имали довољно ресурса да наставе да се баве напредним програмима развоја ракета и балистичких пројектила. 

ЗЛОЧИНЦИ ИЗ КОНЦЕНТРАЦИОНИХ ЛОГОРА ПОСТАЛИ "УГЛЕДНИ ГРАЂАНИ" 

Операција "Спајалица" у САД, била је тајна операција америчке владе чији је циљ био да се домогне научника из поражене нацистичке Немачке. И, успјели су. Ускоро су нацистички научници постали амерички узорни држављани. 

Нацистички вођа Адолф Хитлер био је луд за технологијом, а нацистички научници били су највећи стручњаци у својим подручјима. 

Под вођством Вернера фон Брауна, у САД је изграђено неколико нових типова ракета носача за свемирске летове, а управо је он главни конструктор "сатурна 5", ракете кориштене у мисијама "Аполо" за одлазак људске посаде на Мјесец. 

У Америку је стигао и љекар и истакнути медицински истраживач Хубертус Страгхолд. На Нирнбершком суду извукао се без казне свједочећи против својих колега, а већ 1947. године пребачен је у САД, гдје је, након неколико година, добио и америчко држављанство. 

За вријеме рата, био је надлежан за обуку љекара који су изводили експерименте на Јеврејима у концентрационом логору Дахау. 

У САД је био на високој позицији у америчком ратном ваздухопловству и у Наси, изградивши сјајну научну каријеру, а познат је као "отац свемирске медицине". 

Уточиште у САД је нашао и замјеник министра здравља у Трећем рајху Курт Бломе, љекар специјализован за биолошко оружје који је тестирао своје проналаске на затвореницима у Аушвицу. Он је признао да је убијао Јевреје "језивим експериментима". 

Сматра се да је америчка интервенција спасила Блома од вјешала у замјену за информације о биолошком ратовању, нервном гасу и пружању савјета о хемијском и биолошком оружју. 

Након тога, ангажовао га је хемијски корпус америчке војске. 

Доктор Теодор Бензингер, познат као проналазач топломјера за уво, доживио је дубоку старост, а, такође, регрутован је у операцији "Спајалица". Он је за вријеме нацизма експериментисао на логорашима Трећем рајху. 

О тим Хитлеровим научницима, који су дословно преко ноћи нацистичку идеологију замијенили идејама демократије, говори књига америчке истраживачке новинарке Ани Џејкобсен, иначе специјализоване за ратне и шпијунске теме. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана