Fon Braun - Od naciste do tvorca "Apola"

Srna
Fon Braun - Od naciste do tvorca "Apola"

BIJELjINA- Njemački naučnik iz Hitlerovog doba Verner fon Braun (1912-1977), koji je izumio razornu raketu za napade na Veliku Britaniju, odveo je, nakon rata, Amerikance na Mjesec.

Verner fon Braun, konstruktor nacističkih raketnih projektila "fau 1" i "fau 2", kojima je u Drugom svjetskom ratu bombardovana Velika Britanija, umro je 16. juna 1977. godine, ali ne kao ratni zločinac, već kao najzaslužnija osoba za slijetanje ljudi na Mjesec. 

TVORAC "ORUŽJA OSVETE" ZA UNIŠTENjE VELIKE BRITANIJE 

Uveče, 8. septembra 1944. godine, prva njemačka raketa tipa "A-4", popularno nazvana "V-2", gdje "V" predstavlja skraćenicu za "oružje osvete" (Vergeltungswaffe), pala je na London. 

Kod gradića Vasenar u Holandiji, nedaleko od Haga, raketa je poletjela okomito uvis, postigla najveću visinu leta od 80 kilometara i prenijela gotovo 1.000 kilograma eksploziva na udaljenost veću od 300 kilometara. 

Bila je to raketa Vernera fon Brauna i smatra se jednim od najznačajnijih dostignuća Drugog svjetskog rata, odmah nakon razvoja američke atomske bombe. 

Njemački inženjeri su do kraja rata predvidjeli i brojne nove verzije raketa, ali su te inovacije ostvarene tek u okviru američkog i ruskog raketnog i svemirskog programa. 

OPERACIJA "SPAJALICA" 

Poslije rata, Amerikanci, kojima nije smetalo porijeklo njemačkih naučnika niti njihova nacistička prošlost, prihvataju Vernera i njegove brojne kolege. 

Oni uzvraćaju gostoprimstvo stvaranjem raketnih projektila "redstoun" i "jupiter C", kojim je 1958. godine lansiran prvi američki vještački satelit "Eksplorer 1". 

U okviru tajne operacije američke vlade pod šifrom "Spajalica", kojom su nacistički naučnici pretvoreni u američke, u SAD dolazi i Verner fon Braun, njemačko-američki raketni stručnjak i bivši oficir SS-a. 

Jedan od vodećih stručnjaka za rakete i raketna oružja u nacističkoj Njemačkoj nastavio je u SAD rad na razvoju i usavršavanju raketa. 

Pod njegovim vođstvom izgrađeno je u SAD nekoliko novih tipova raketa nosača za svemirske letove, među kojima i raketa "jupiter C", kojom je 1958. godine lansiran prvi američki vještački satelit "Eksplorer 1". 

Poslije je radio na projektu gigantske rakete "saturn 5". 

Fon Brauna smatraju glavnim američkim raketnim stručnjakom, zaslužnim za uspjeh programa "Apolo", odnosno za let svemirskih brodova sa ljudskom posadom na Mjesec. 

IZ ANTVERPENA U NOVI MEKSIKO (SAD) 

Iz novih istorijskih arhiva saznaje se da je Hitlerov naučnik, sa svojim brojnim kolegama, 1945. godine kontaktirao saveznike, koji su nakon toga organizovali izvlačenje prvo višeg osoblja, a potom i masovnu evakuaciju ostalih zaposlenih i njihovu pripremu za bezbjedan transport u SAD. 

Saveznici su 10. aprila 1945. godine osvojili "Mitelverk" postrojenje, pa su američke snage potom brzo sprovele plan izvlačenja raketa i opreme iz fabrike. 

Većina opreme transportovana je željeznicom do Antverpena, samo jedan dan prije dolaska Sovjeta. Prevezen je 341 vagon opreme, odnosno dovoljno materijala, opreme i dijelova da se napravi oko 100 "V-2" projektila. 

Potom je cjelokupni teret prebačen brodovima u Nju Orleans, a zatim u Novi Meksiko, u SAD. 

Fon Braunu i njegovim saradnicima američka vojska ponudila je jednogodišnje ugovore. Ugovori su ponuđeni samo glavnim naučnicima i inženjerima. Članovi njihovih porodica ostali su u Evropi pod zaštitom vojske, a troškovi zbrinjavanja odbijani su od plata naučnika prbačenih u SAD. 

Svih 127 njemačkih naučnika prihvatilo je ugovore. Nakon toga, svi su prebačeni u "Fort Blis", u Teksasu, gdje je američka vojska uredila ispitni poligon za navođene projektile. 

SOVJETI, FRANCUZI I BRITANCI TAKOĐE KORISTILI HITLEROVE STRUČNjAKE 

Iako su SAD preuzele glavni dio kompetentnih njemačkih raketnih stručnjaka, Sovjetski Savez, a dijelom i Francuska i Velika Britanija, obezbijedili su, takođe, jedan dio njemačkih raketnih stručnjaka i opreme. 

Sovjetske snage ubrzo su počele sakupljati i ispitivati preostalo njemačko raketno osoblje. Obezbijeđeno je oko 3.500 ljudi, ali to je bilo pretežno nestručno osoblje ograničene vrijednosti za razvoj rakete. 

Najveći sovjetski dobitak bio je visoki njemački naučnik Helmut Grotrup, koji je potpisao dobrovoljni radni ugovor sa Crvenom armijom, sličan onome koji su Amerikanci ponudili Fon Braunu. 

Grotrup je postavljen da vodi ponovno oživljeno raketno proizvodno postrojenje "Mitelverk" iz Hitlerovog doba, gdje je sprovodio istraživanja pod sovjetskim nadzorom. 

Britanci i Francuzi su odmah poslije rata, takođe, ograničeno iskoristili njemačke naučnike, ali nisu imali dovoljno resursa da nastave da se bave naprednim programima razvoja raketa i balističkih projektila. 

ZLOČINCI IZ KONCENTRACIONIH LOGORA POSTALI "UGLEDNI GRAĐANI" 

Operacija "Spajalica" u SAD, bila je tajna operacija američke vlade čiji je cilj bio da se domogne naučnika iz poražene nacističke Nemačke. I, uspjeli su. Uskoro su nacistički naučnici postali američki uzorni državljani. 

Nacistički vođa Adolf Hitler bio je lud za tehnologijom, a nacistički naučnici bili su najveći stručnjaci u svojim područjima. 

Pod vođstvom Vernera fon Brauna, u SAD je izgrađeno nekoliko novih tipova raketa nosača za svemirske letove, a upravo je on glavni konstruktor "saturna 5", rakete korištene u misijama "Apolo" za odlazak ljudske posade na Mjesec. 

U Ameriku je stigao i ljekar i istaknuti medicinski istraživač Hubertus Straghold. Na Nirnberškom sudu izvukao se bez kazne svjedočeći protiv svojih kolega, a već 1947. godine prebačen je u SAD, gdje je, nakon nekoliko godina, dobio i američko državljanstvo. 

Za vrijeme rata, bio je nadležan za obuku ljekara koji su izvodili eksperimente na Jevrejima u koncentracionom logoru Dahau. 

U SAD je bio na visokoj poziciji u američkom ratnom vazduhoplovstvu i u Nasi, izgradivši sjajnu naučnu karijeru, a poznat je kao "otac svemirske medicine". 

Utočište u SAD je našao i zamjenik ministra zdravlja u Trećem rajhu Kurt Blome, ljekar specijalizovan za biološko oružje koji je testirao svoje pronalaske na zatvorenicima u Aušvicu. On je priznao da je ubijao Jevreje "jezivim eksperimentima". 

Smatra se da je američka intervencija spasila Bloma od vješala u zamjenu za informacije o biološkom ratovanju, nervnom gasu i pružanju savjeta o hemijskom i biološkom oružju. 

Nakon toga, angažovao ga je hemijski korpus američke vojske. 

Doktor Teodor Benzinger, poznat kao pronalazač toplomjera za uvo, doživio je duboku starost, a, takođe, regrutovan je u operaciji "Spajalica". On je za vrijeme nacizma eksperimentisao na logorašima Trećem rajhu. 

O tim Hitlerovim naučnicima, koji su doslovno preko noći nacističku ideologiju zamijenili idejama demokratije, govori knjiga američke istraživačke novinarke Ani Džejkobsen, inače specijalizovane za ratne i špijunske teme. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana