Фејсбук и Инстаграм се спремају за улазак на НФТ тржиште

б92
Foto: илустрација

Платформе компаније Мета пружиће корисницима могућност да на профилима прикажу своје колекције токена.

Фејсбук и Инстаграм креирају будућност у којој ће корисници имати могућност да прикажу незаменљиве токене (НФТ-ове) које поседују на својим профилима на друштвеним мрежама.

Тимови који раде на томе тренутно развијају и прототип који ће помоћи корисницима да креирају колекционарске токене, наводе извори упознати са ситуацијом.

 Две особе које су жељеле да остану анонимне изјавиле су и да се у компанији Мета разматра креирање продавнице за трговање НФТ-овима. Пројекат је, кажу, још у раној фази развоја и лако би се могао промијенити.

Ипак, ово је јасан знак да компанија Мета има циљ да се укључи у игру са популарним НФТ-овима, који су прошле године достигли глобалну тржишну вриједност од 40 милијарди долара.

Главна продавница за НФТ-ове ОпенСи, која узима 2,5 одсто од сваке продаје, овог мјесеца је зарадила 300 милиона долара и тако достигла вриједност од 13 милијарди долара, само шест мјесеци након што је забиљежила раст вриједности до 1,5 милијарди долара.

Једна од највећих америчких крипто мјењачница Коинбејз планира да отвори сопствену продавницу. Друштвена мрежа Твитер, конкурент компанији Марка Закерберга , тестира могућности незаменљивих токена, а платформа Редит је већ представила сопствену колекцију НФТ аватара.

План компаније Мета је да на овај начин помогне умјетницима да уновче своја дигитална дјела у тренутку када се велике своте новца улажу у прецењене колекције НФТ-ова.

Купци ових ексклузивних колекција углавном их објављују као своје профилне слике на Твитер профилима, и тако другима стављају до знања који је њихов статус у дигиталном свијету.

Директор компаније Инстаграм Адам Мосери је у децембру рекао да његов тим "активно испитује НФТ-ове", не улазећи у детаље.

Како изгледа, у поменутим плановима кључну улогу ће играти дигитални новчаник Нови на Фејсбук платформи, навели су анонимни извори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана