Fejsbuk i Instagram se spremaju za ulazak na NFT tržište

b92
Foto: ilustracija

Platforme kompanije Meta pružiće korisnicima mogućnost da na profilima prikažu svoje kolekcije tokena.

Fejsbuk i Instagram kreiraju budućnost u kojoj će korisnici imati mogućnost da prikažu nezamenljive tokene (NFT-ove) koje poseduju na svojim profilima na društvenim mrežama.

Timovi koji rade na tome trenutno razvijaju i prototip koji će pomoći korisnicima da kreiraju kolekcionarske tokene, navode izvori upoznati sa situacijom.

 Dve osobe koje su željele da ostanu anonimne izjavile su i da se u kompaniji Meta razmatra kreiranje prodavnice za trgovanje NFT-ovima. Projekat je, kažu, još u ranoj fazi razvoja i lako bi se mogao promijeniti.

Ipak, ovo je jasan znak da kompanija Meta ima cilj da se uključi u igru sa popularnim NFT-ovima, koji su prošle godine dostigli globalnu tržišnu vrijednost od 40 milijardi dolara.

Glavna prodavnica za NFT-ove OpenSi, koja uzima 2,5 odsto od svake prodaje, ovog mjeseca je zaradila 300 miliona dolara i tako dostigla vrijednost od 13 milijardi dolara, samo šest mjeseci nakon što je zabilježila rast vrijednosti do 1,5 milijardi dolara.

Jedna od najvećih američkih kripto mjenjačnica Koinbejz planira da otvori sopstvenu prodavnicu. Društvena mreža Tviter, konkurent kompaniji Marka Zakerberga , testira mogućnosti nezamenljivih tokena, a platforma Redit je već predstavila sopstvenu kolekciju NFT avatara.

Plan kompanije Meta je da na ovaj način pomogne umjetnicima da unovče svoja digitalna djela u trenutku kada se velike svote novca ulažu u precenjene kolekcije NFT-ova.

Kupci ovih ekskluzivnih kolekcija uglavnom ih objavljuju kao svoje profilne slike na Tviter profilima, i tako drugima stavljaju do znanja koji je njihov status u digitalnom svijetu.

Direktor kompanije Instagram Adam Moseri je u decembru rekao da njegov tim "aktivno ispituje NFT-ove", ne ulazeći u detalje.

Kako izgleda, u pomenutim planovima ključnu ulogu će igrati digitalni novčanik Novi na Fejsbuk platformi, naveli su anonimni izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana