Чипови за мозак: Илон Маскова фирма почиње клиничка испитивања на људима?

ГС
Foto: Илустрација/ Unsplash

Након што је успјешно тестиран на јапанском макаки мајмуну и свињи Гертруди, чип за мозак који производи "Неуралинк", стартап најбогатијег свјетског милијардера Илона Маска, ускоро би по први пут могао да се нађе и у људском мозгу.

Уколико се њен развој не обустави, ова технологија, каже Маск, могла би да омогући парализованим људима да ходају. Али прво мора бити тестирана и на нама.

Судећи по огласу за посао који је Илон Масков „Неуралинк“ поставио – за позицију директора клиничког испитивања чипова за мозак на људима – изгледа да се стартап из силиконске долине припрема да покрене клиничка испитивања на људима.

„Као директор клиничког испитивања, блиско ћете сарађивати са неким од најиновативнијих љекара и врхунских инжињера, као и са Неуралинковим првим учесницима клиничког испитивања“, пише у огласу за овај посао у ком се, на самом крају, у секцији „Шта ми нудимо“, наводи и „Прилика да промијените свијет“.

За почетак, Неуралинков "неуронски имплант", како су га назвали, омогућио би директну комуникацију између људског мозга и компјутера или другог дигиталног уређаја. Човјек са имплантом у мозгу би дакле мислима могао да контролише уређаје попут телефона и компјутера.

"Путем слања информација из мозга, особа са парализом моћи ће да контролише компјутерски миш или тестатуру", објашњавају из Неуралинка. "Информације се такође могу послати назад у мозак како би се, на примјер, обновио осјећај додира".

Како је ко-оснивач Неуралинка Илон Маск обећао 2016. године, када је први пут представио пројекат - рекламирајући га као кључ за омогућавање ходања за параплегичаре, лијек за депресију и начин да се повежу човјек и компјутер - "технологија ће омогућити некоме са парализом да користи паметни телефон својим умом брже него неко други са палчевима“.

Он је прошлог мјесеца на самиту Савјета извршних директора Волстрит журнала изјавио да је "опрезно оптимистичан" да ће импланти омогућити тетраплегичарима да ходају.

Са Масковим обећањима, међутим, такође треба бити опрезан: Његова најава из 2019. године да ће се "Неуралинк" имплант наћи у људском мозгу до краја 2020. године нажалост није била милијардерово једино неостварено обећање.

О његовим често хиперболисаним обећањима можда најбоље говори изјава докторке Лауре Кабрера, истаживачице неуроетике са Пен стејт универзитета, која гласи: "Увијек сам опрезна у вези онога што Маск изговори".

Ипак, независно од повјерења у ријечи милијардера о временској реализацији његових пројеката, Маск сматра да нам Неуралинк "пружа шансу да вратимо функционалност цијелог тијела некоме ко има повреду кичмене мождине", како је рекао, нагласивши да имплант добро функционише у мајмунима.

Један од тих мајмуна, јапански макаки по имену Пејџер, научио је да игра понга игрицу телепатски - својим мозгом или, како пишу из Масковог стартапа, "својим Неуралинком". Слично нешто постигло се и са свињом Гертрудом.

Како је Маск то објаснио, имплант би био усађен у лобању и пунио би се бежично. Људи са имплантом изгледали би "потпуно нормално", како би се и осјећали. Технологију, према њема, треба посматрати као нешто што ће једноставно замијенити неисправне или недостајуће неуроне у мозгу.

"Надамо се да ћемо сљедеће године, након одобрења америчке Агенције за лијекове, имати имплант у првим људима, а то ће бити особе са тешким повредама кичмене мождине као што су тетраплегичари и квадриплегичари", казао је Маск на самиту Савјета извршних директора Волстрит журнала у децембру 2021. године, преноси Нова С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана