Čipovi za mozak: Ilon Maskova firma počinje klinička ispitivanja na ljudima?

GS
Foto: Ilustracija/ Unsplash

Nakon što je uspješno testiran na japanskom makaki majmunu i svinji Gertrudi, čip za mozak koji proizvodi "Neuralink", startap najbogatijeg svjetskog milijardera Ilona Maska, uskoro bi po prvi put mogao da se nađe i u ljudskom mozgu.

Ukoliko se njen razvoj ne obustavi, ova tehnologija, kaže Mask, mogla bi da omogući paralizovanim ljudima da hodaju. Ali prvo mora biti testirana i na nama.

Sudeći po oglasu za posao koji je Ilon Maskov „Neuralink“ postavio – za poziciju direktora kliničkog ispitivanja čipova za mozak na ljudima – izgleda da se startap iz silikonske doline priprema da pokrene klinička ispitivanja na ljudima.

„Kao direktor kliničkog ispitivanja, blisko ćete sarađivati sa nekim od najinovativnijih ljekara i vrhunskih inžinjera, kao i sa Neuralinkovim prvim učesnicima kliničkog ispitivanja“, piše u oglasu za ovaj posao u kom se, na samom kraju, u sekciji „Šta mi nudimo“, navodi i „Prilika da promijenite svijet“.

Za početak, Neuralinkov "neuronski implant", kako su ga nazvali, omogućio bi direktnu komunikaciju između ljudskog mozga i kompjutera ili drugog digitalnog uređaja. Čovjek sa implantom u mozgu bi dakle mislima mogao da kontroliše uređaje poput telefona i kompjutera.

"Putem slanja informacija iz mozga, osoba sa paralizom moći će da kontroliše kompjuterski miš ili testaturu", objašnjavaju iz Neuralinka. "Informacije se takođe mogu poslati nazad u mozak kako bi se, na primjer, obnovio osjećaj dodira".

Kako je ko-osnivač Neuralinka Ilon Mask obećao 2016. godine, kada je prvi put predstavio projekat - reklamirajući ga kao ključ za omogućavanje hodanja za paraplegičare, lijek za depresiju i način da se povežu čovjek i kompjuter - "tehnologija će omogućiti nekome sa paralizom da koristi pametni telefon svojim umom brže nego neko drugi sa palčevima“.

On je prošlog mjeseca na samitu Savjeta izvršnih direktora Volstrit žurnala izjavio da je "oprezno optimističan" da će implanti omogućiti tetraplegičarima da hodaju.

Sa Maskovim obećanjima, međutim, takođe treba biti oprezan: Njegova najava iz 2019. godine da će se "Neuralink" implant naći u ljudskom mozgu do kraja 2020. godine nažalost nije bila milijarderovo jedino neostvareno obećanje.

O njegovim često hiperbolisanim obećanjima možda najbolje govori izjava doktorke Laure Kabrera, istaživačice neuroetike sa Pen stejt univerziteta, koja glasi: "Uvijek sam oprezna u vezi onoga što Mask izgovori".

Ipak, nezavisno od povjerenja u riječi milijardera o vremenskoj realizaciji njegovih projekata, Mask smatra da nam Neuralink "pruža šansu da vratimo funkcionalnost cijelog tijela nekome ko ima povredu kičmene moždine", kako je rekao, naglasivši da implant dobro funkcioniše u majmunima.

Jedan od tih majmuna, japanski makaki po imenu Pejdžer, naučio je da igra ponga igricu telepatski - svojim mozgom ili, kako pišu iz Maskovog startapa, "svojim Neuralinkom". Slično nešto postiglo se i sa svinjom Gertrudom.

Kako je Mask to objasnio, implant bi bio usađen u lobanju i punio bi se bežično. Ljudi sa implantom izgledali bi "potpuno normalno", kako bi se i osjećali. Tehnologiju, prema njema, treba posmatrati kao nešto što će jednostavno zamijeniti neispravne ili nedostajuće neurone u mozgu.

"Nadamo se da ćemo sljedeće godine, nakon odobrenja američke Agencije za lijekove, imati implant u prvim ljudima, a to će biti osobe sa teškim povredama kičmene moždine kao što su tetraplegičari i kvadriplegičari", kazao je Mask na samitu Savjeta izvršnih direktora Volstrit žurnala u decembru 2021. godine, prenosi Nova S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana