Без њих живот не би био исти: Својим изумима су допринијеле човјечанству

Агенције
Без њих живот не би био исти: Својим изумима су допринијеле човјечанству

Жене често нису добијале заслуге које им припадају.

Ово нарочито важи за сферу науке, гдје су неке жене дале незамисливи допринос. Ево само неких проналазака којих не би било да није било ни ових научница.

Пиво

Да, добро сте прочитали. Дуг процес прављења пива су усавршиле управо жене.

Претпоставља се да је пиво "измишљено" случајно, приликом покушаја да се направи хљеб, прије више од 10.000 година. Међутим, производња пива са намјером да се баш овај напитак прави, почела је прије отприлике 7.000 до 9.000 година, пише Листверсе.

Како историчари кажу, прављењем пива вјероватно се у почетку уопште нису бавили мушкарци. Тек за вријеме средњовијековног и модерног хришћанства, пиво су кренули да праве углавном монаси који су мјесецима живјели само на овом напитку.

Електрични бојлер

Слиједећи пут када одете под топлу купку, сјетите се жене која вам је то омогућила.

Технологија која вам је то омогућила направљена је 1917. године, када је Ида Форбс и званично потврдила патент за први електрични гријач воде.

И данас јој се захваљују у многим рекламама, а неки производи чак имају и слику Идиног оригиналног дизајна.

Wi-Fi технологија

Глумица Хеди Ламар је сарађивала са научницима током II свjетског рата, који су радили на томе како смањити проблем са сигналом у телекомуникацијама. Њихова открића постала су основе многих технологија, укључујући и Wi-Fi.

Технологија Хеди Ламар, која се тицала мијењања фреквенција, бесплатно је коришћена у борби против нациста. Међутим, током година то је постала база за даљи развој мобилне телефоније и мноштва других ствари.

Мада Ламарова никада није добила новац за свој изум, иако је имала патент, њен труд је вјероватно спасио многе животе током рата. Награду је, коначно, добила након 50 година.

Брисачи на аутомобилима

Мери Андерсон је 10.11.1903. године поднијела патент за уређај који би чистио спољашња стакла аутомобила по киши или снијегу.

До идеје је дошла у зиму 1902. године, када је схватила како возачи морају да избаце главу кроз прозор аутомобила по сњежном времену да их очисте. Самим тим, нису могли безбједно да возе.

Једна канадска фирма одбила је приједлог Андерсонове, и она није добила ни цента за своју идеју. Патент јој је истекао 1920. године, али када је аутомобилска индустрија у САД узела замаха, брисачи су постали неизоставни дио сваког аутомобила.

Електрични фрижидер

Осим неких званичних докумената САД, мало тога знамо о Флоренс Парпарт. Ипак, једно је сигурно. Она је изумила први фрижидер.

Управо је Парпартова осмислила начин на који ће се ефикасно успоставити струјно коло како би се фрижидер хладио. Фреон је, наравно, гас који одржава температуру наших фрижидера довољно ниском, а Парпартова је заслужна и за коришћење баш овог гаса.

Ово су само неке од ствари које су жене изумиле, или чији су зачетак бар иницирале. Као што видимо, велика је вјероватноћа да би за нешто што свакодневно користимо требало да захвалимо управо некој дами. Иако им то није увијек признато, требало би знати да су и оне дале велики научни допринос свијету у ком живимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана