Bez njih život ne bi bio isti: Svojim izumima su doprinijele čovječanstvu

Agencije
Bez njih život ne bi bio isti: Svojim izumima su doprinijele čovječanstvu

Žene često nisu dobijale zasluge koje im pripadaju.

Ovo naročito važi za sferu nauke, gdje su neke žene dale nezamislivi doprinos. Evo samo nekih pronalazaka kojih ne bi bilo da nije bilo ni ovih naučnica.

Pivo

Da, dobro ste pročitali. Dug proces pravljenja piva su usavršile upravo žene.

Pretpostavlja se da je pivo "izmišljeno" slučajno, prilikom pokušaja da se napravi hljeb, prije više od 10.000 godina. Međutim, proizvodnja piva sa namjerom da se baš ovaj napitak pravi, počela je prije otprilike 7.000 do 9.000 godina, piše Listverse.

Kako istoričari kažu, pravljenjem piva vjerovatno se u početku uopšte nisu bavili muškarci. Tek za vrijeme srednjovijekovnog i modernog hrišćanstva, pivo su krenuli da prave uglavnom monasi koji su mjesecima živjeli samo na ovom napitku.

Električni bojler

Slijedeći put kada odete pod toplu kupku, sjetite se žene koja vam je to omogućila.

Tehnologija koja vam je to omogućila napravljena je 1917. godine, kada je Ida Forbs i zvanično potvrdila patent za prvi električni grijač vode.

I danas joj se zahvaljuju u mnogim reklamama, a neki proizvodi čak imaju i sliku Idinog originalnog dizajna.

Wi-Fi tehnologija

Glumica Hedi Lamar je sarađivala sa naučnicima tokom II svjetskog rata, koji su radili na tome kako smanjiti problem sa signalom u telekomunikacijama. Njihova otkrića postala su osnove mnogih tehnologija, uključujući i Wi-Fi.

Tehnologija Hedi Lamar, koja se ticala mijenjanja frekvencija, besplatno je korišćena u borbi protiv nacista. Međutim, tokom godina to je postala baza za dalji razvoj mobilne telefonije i mnoštva drugih stvari.

Mada Lamarova nikada nije dobila novac za svoj izum, iako je imala patent, njen trud je vjerovatno spasio mnoge živote tokom rata. Nagradu je, konačno, dobila nakon 50 godina.

Brisači na automobilima

Meri Anderson je 10.11.1903. godine podnijela patent za uređaj koji bi čistio spoljašnja stakla automobila po kiši ili snijegu.

Do ideje je došla u zimu 1902. godine, kada je shvatila kako vozači moraju da izbace glavu kroz prozor automobila po snježnom vremenu da ih očiste. Samim tim, nisu mogli bezbjedno da voze.

Jedna kanadska firma odbila je prijedlog Andersonove, i ona nije dobila ni centa za svoju ideju. Patent joj je istekao 1920. godine, ali kada je automobilska industrija u SAD uzela zamaha, brisači su postali neizostavni dio svakog automobila.

Električni frižider

Osim nekih zvaničnih dokumenata SAD, malo toga znamo o Florens Parpart. Ipak, jedno je sigurno. Ona je izumila prvi frižider.

Upravo je Parpartova osmislila način na koji će se efikasno uspostaviti strujno kolo kako bi se frižider hladio. Freon je, naravno, gas koji održava temperaturu naših frižidera dovoljno niskom, a Parpartova je zaslužna i za korišćenje baš ovog gasa.

Ovo su samo neke od stvari koje su žene izumile, ili čiji su začetak bar inicirale. Kao što vidimo, velika je vjerovatnoća da bi za nešto što svakodnevno koristimo trebalo da zahvalimo upravo nekoj dami. Iako im to nije uvijek priznato, trebalo bi znati da su i one dale veliki naučni doprinos svijetu u kom živimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana