“Airbus”доказао да се може носити са сложеним задацима

Горан Ајдер
“Airbus”доказао да се може носити са сложеним задацима

“Airbus” или вишенамјенски средњи хеликоптер Х145М је и више него оно што би се очекивало од њега. Х145М је хеликоптер који је након легендарне францунско-британске “газеле” такорећи насљедник. М145М је савремени европски средњи вишенамјенски борбени хеликоптер који се може користити и у другим варијантама. Француско-британска варијанта “газеле” није заборављена али је својим могућностима дала максимум који је превазишао други односно напреднији хеликоптер у виду Х145М.

Овај хеликоптер доказао је и показао да се може носити са најсложенијим задацима. Тешко је поредити два производа у смислу да би један био лошији с други бољи али кад је у питању напредност онда је то прихватљиво и разумљиво. Х145М је средњи вишенамјенски хеликоптер којег производи “Airbus helikopters”. Хеликоптер Х145М развијен је заједнички од стране “Airbus helikopters” и Kawasaki Heavy Industries и добио је ознаку BK 117 C2. Иако се ради о новом хеликоптеру треба нагласити да је H145М визуелно скоро исти као и свој претходник BK 117. Предности H145М над свог претходника се огледају у виду већег радијуса кретања, носивост-транспорта, веће кабине, увелико смањена бука мотора, као и мањи трошкови одржавања самог хеликоптера. За овај хеликоптер многе земље су заинтересоване неке од тих земаља су Француска, Њемачка.

 Први хеликоптери EC145 испоручени су Њемачкој 2002 године, међутим неки од ових хеликоптера нису имали успјешан старт у Француској је током спашавања у виду цивилне заштите пала ова два хеликоптера EC145.

Међутим то није био разлог да би овај хеликоптер прекинуо  афирмацију, недуго након ових немилих догађаја и друге земље показују заинтересованост за овај хеликоптер а највеће изненађење су Сједињене Америчке Државе које су наручиле око 350 ових хеликоптера под називом UH-72 Lakota за своје ваздухопловне снаге. Након тога је и Њемачка али у знатно мањем броју наручила ових хеликоптера за потребе специјалних мисија.

Након земаља које посједују овај изузетан вишенамјенски европски хеликоптер као што су: Бразил, Филипини, Француска, Литванија, Мароко, Њемачка, Перу, Сједињене Америчке Државе, Швицарска, Велика Британија, Украјина, Боливија, Казахстан, ту је и Србија која је недавно купила пар ових изузетних вишенамјенских хеликоптера. Хеликоптер који је званично приказан за војску Србије са службеним евиденцијским бројем 14501 који за потребе испитивања носи и привремену Њемачку ознаку D-HADD а која означава да се ради о варијанти хеликоптера који је намијењен за трагање и спашавање. Што се тиче опреме на хеликоптеру треба нагласити да има јако пуно уграђене опреме америчких произвођача.

Прво најуочљивије је опрема на скијама хеликоптера, на десној страни скије постављен је електрооптички и инфрацрвени систем Star Safire  380HDc компаније FLIP, овај систем се користи за извиђање из ваздуха, патролирање као и у компликованим и тешким задацима тражења и спашавања за ове могућности заслужна су два сензора термовизијске камере велике резолуције и колор камера такође велике резолуције.

Постоји могућност уградње и још једне колор камере високе прецизности и осјетљивости за рад у условима мање видљивости, краткоталасна инфрацрвена камера и ласерски систем са даљинометром. Хеликоптер посједује и фар за трагање Traka Beam А 800 фирме Trakka Stems које се налази монтиран на лијевој скији систем има 6 филтера од инфрацрвених до ултраљубичастих који се могу активирати и одабрати притиском дугмета у хеликоптеру.

Изнад десних клизних врата на хеликоптеру налази се дизалица Goodrich Model 44301 која је у могућности подићи терет од 272 кг, а дужина ужета износи 91.44 м. С друге стране налази се fast-rope фиксна конзола техника за брз истовар особа, такође ту се налазе и такозване маказе на горњем и доњем дјелу хеликоптера WSPS Wire Stripe Protection System уколико би се хеликоптер нашао у положају да налети на електричне жице и каблове.

Уз још јако много нове и савремене опреме и технологије која се налази на овом хеликоптеру не треба много да би се закључило о каквој врхунској летјелици Европског поријекла је ријеч.

Војска Србије ће дефинитивно са овим хеликоптерима као и осталим наоружањем које има и које купује бити респектабилна сила како на Балкану тако и у Европи. Х145М први успјешан лет 1999 година, посада 1-2, особе 9, пречник ротора 11 м, дужина 13.03 м, висина 3.45 м, тежина празне летјелице 1.792 кг, максимална тежина при полету 3.585 кг, мотори 2 џ TurbomecaArriel 1Е2 мотора који му омогућава максималну брзину од 268 км/ч, долет 663 км, наоружање митраљез калибра 12.7 мм, седмоцијевни лансер невођених пројектила Л80-07 калибра 80 мм.      

ГОРАН АЈДЕР, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана