Windows 10 ће да кошта послије укидања подршке, ево колико ћете морати платити

Г.С.
Windows 10 ће да кошта послије укидања подршке, ево колико ћете морати платити

Мајкрософт укида подршку за Windows 10 14. октобра 2025. године.

Након тога, сви који желе да наставе да користе безбjедно оперативни систем морац́е да плаћају годишње за Екстендед Секјурити Апдејтс (ЕСУ).

Предузећа и корисници ће морати да купе ЕСУ лиценце за сваки Windows10 уређај који планирају да наставе да користе након истека рока за подршку следеће године.

За предузећа, прва година продужене подршке је 61 долар а затим се удвостручује на 122 долара за другу годину, и поново удвостручује у трећој години на 244 долара. Ако уђете у ЕСУ програм у другој години, мораћете да платите и за прву годину јер су ЕСУ кумулативни, преноси Информација.рс.

Мајкрософт је на ИТ Про блогу објавио да се наведене цијене односе само на комерцијалне организације и да ће детаљи о цијенама за кориснике “бити објављени касније”.

Мајкрософт обично нуди претплате на продужену подршку само организацијама које желе да наставе да користе старије верзије оперативног система Windows. Овог пута је другачије, јер још увек постоји велики број људи на Windows  10, скоро девет година од његовог објављивања 2015, преноси Б92.

“Проширена безбједносна ажурирања (ЕСУ) нису намјењена да буду дугорочно решење, већ привремени мост”, рекао је Мајкрософт у посту на блогу. “Можете да купите ЕСУ лиценце за Windows 10 уређаје које не планирате да надоградите на Windows 11 почев од октобра 2024, годину дана пре датума краја подршке.”

Microsoft нуди 25% попуста предузец́има која користе Microsoft решење за ажурирање базирано на облаку као што су Интуне или Windows Аутопечх. Ово снижава цијену на 45 долара по кориснику (до пет уређаја) током прве године. Ако користите Windows 10 лаптоп рачунаре и рачунаре за повезивање са Windows 11 Клауд рачунарима преко Windows 365, онда се Microsoft одриче накнада за безбедносна ажурирања пошто су лиценце укључене у цену претплате за Windows 365.

Школе ће добити још већи попуст, а Microsoft нуди лиценцу од 1 долара за прву годину, која се затим удвостручује на 2 долара за другу и 4 за трећу годину.

Наравно, Microsoft жели да корисници уместо овога пређу на Windows 11. Међутим, милиони рачунара не могу да се надограде на Windows 11 због строжих хардверских захтјева и због тога што је Windows 11 подржан само на процесорима који су објављени од 2018. надаље и са уређајима који подржавају ТПМ чипове.

Као резултат тога, прелазак на Windows 11 заостаје у односу на увођење оперативног система Windows 10, који је био понуђен корисницима Windows 7 и Windows 8 као бесплатна надоградња. Windows 11 је такође био бесплатна надоградња, али само за Windows 10 уређаје који су испуњавали строге минималне хардверске захтеве.

Према подацима СтатКаунтера, Windows 10 и даље користи 69% свих корисника Windowsа, у поређењу са само 27% за Windows 11. То је велики јаз који Microsoft вероватно нец́е затворити у наредних 18 мјесеци, због чега многи корисници Windowsа 10 морају да размотре плаћање додатних безбједносних исправки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана