WhatsApp побољшава приватност – спречава креирање скриншотова

Срна
Foto: Илустрација

Иако ће ово спријечити примаоца таквог садржаја да исти сачува на телефону на ком га је примио, то не значи да исти садржај није могуће снимити другим телефоном или фотоапаратом.

WhatsApp је једна од најпопуларнијих апликација за дописивање на свијету. И док већина преписки није претјерано повјерљива, дио корисника воли да чува своју приватност и дијели фотографије или видео садржај који је могуће погледати само једном.

До сада је ипак било могуће "сачувати" те краткотрајне мултимедијалне датотеке снимањем екрана паметног телефона, али у WhatsApp  су одлучили да томе стану на крај.

Према информацијама објављенима на WABetaInfo ,WhatsApp развија могућност блокирања снимања екрана као фотографије и као видеа. Тако ће корисници, који пожеле да сниме скриншот видеа или фотографије која је означена као краткотрајна и намијењена за преглед само једном, добити информацију како је та опција блокирана због додатне приватности.

Иако ће то спријечити примаоца таквог садржаја да га сачува на телефону на ком га је примио, то не значи да исти садржај није могуће снимити другим телефоном или фотоапаратом.

Истовремено, корисници ће и даље моћи да направе снимак екрана преписке, али без мултимедијалних датотека.

Из WaBetaInfo напомињу да, иако ће стварање скриншота бити блокирано, друга страна, односно пошиљалац неће бити обавештен о томе да је прималац покушао да направи скриншот.

За сад није познато када ће ова додатна безбjедносна опција бити имплементирана у WhatsApp, али се зна да ће бити доступна корисницима и на Андроиду и на иОС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана