Више од 2 милијарде преузимања: Апликација која је освојила свијет

ГС
Више од 2 милијарде преузимања: Апликација која је освојила свијет

Апликација за прављење и објављивање кратких видео-снимака ТикТок је, полако али сигурно, доспјела до телефона више од четвртине свјетске популације.

ТикТок је започео као Доуyин, апликација која је у септембру 2016. покренута у Кини. Већ сљедеће године, под именом именом каквим га знамо "пуштен је у рад" за остатак свијета.

Иако се сматрало да га углавном користе тинејџери, ТикТок постаје популаран на интернету међу људима свих узраста.

С обзиром на то да су због пандемије коронавируса многи затворени у својим кућама, ова апликација коју је направила кинеска компанија БyтеДанце се показала као идеална ствар за прекраћивање времена.

Како је платформа за аналитику Сенсор Тауер саопштила, ТикТок је премашио бој од 2 милијарде преузимања прије неколико дана.

Осим што вам за добар видео-снимак није потребно више од пет минута, веома је лако и да ваш видео-снимак постане "виралан", односно да покренете изазове који ће захватити стотине, хиљаде, па и десетине хиљада људи.

Ко је најпопуларнији на ТикТоку?

У прилог популарности овој апликацији која, чини се, код нас још увек можда и није довољно позната, говори и то да готово све познате личности имају налог. Осим тога, постоје и "ТикТокери", односно људи који свој утицај заснивају управо на томе колико пратилаца имају на ТикТоку.

Највише пратилаца, тако, има Чарли Д'Амелио, са 53.2 милиона фанова. Она своје видео-снимке заснива углавном на различитим начинима плеса, а имају и по више од 30 милиона прегледа. Све укупно, њени видео-снимци имају 6.3 милијарде лајкова.

Да ли ТикТок има конкуренцију?

Најближе конкуренцији што је ТикТок имао била је америчка апликација мусицал.лy, али ју је БyтеДанце откупио и, просто, "угасио".

У последње време говори се о томе да би Јутјуб могао да парира ТикТоку, па се доста говори о апликацији "Јутјуб шортс" која би имала исти концепт - кратки видео-снимци.

Инстаграм функција "Сториес" и апликација "Снапцхат" су, наравно, популарни трендови најсличнији ТикТоку.

Међутим, веома често се видео-снимци са ТикТока објављују на Инстаграму, док се супротно баш и не дешава.

Кључ популарности?

Можда управо због тога што су многима Инстаграм и Снапцхат досадили, ТикТок и добија толико на популарности.

Једноставан је за коришћење, поседује већ познате функције лајковања и могућности да се видео-снимци размењују са особама које пратите. Ипак, с обзиром на то да не доноси ништа ново, можда и не можемо да кажемо да постоји прави кључ популарности који ТикТок одваја од остатка апликација.

У питању је интернет тренд, а са њима се никад не зна - можда је само питање времена када ће и ово досадити корисницима, па ће прећи на нешто следеће.

А можда је ТикТок дошао, направио незапамћен успех за три године, и планира да остане ту још дуго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана