Упозорење за кориснике Мајкрософта: Подаци могу бити угрожени уколико пређете на Виндовс 11

ГС
Foto: снимак екрана/microsoft.com

Виндовс 11 ће на рачунаре стићи касније ове године и донијеће много нових функција, међутим милиони корисника би могли да имају проблем уколико га инсталирају. Иако је у питању највеће ажурирање компаније у поледњих шест година, изазвало је приличан број контроверзи.

Када је Виндовс11 први пут најављен у јуну, Мајкрософт је рекао да ће радити само на новијим преносним и десктоп рачунарима. То је значило да су милиони корисника остављени без надоградње, приморани да купе нови рачунар. С обзиром да то није наишло на позитиван одјек у јавности, Мајкрософт се на неки начин предомислио, преноси Српскњаинфо.

Софтверски гигант ће ипак дозволити љубитељима оперативног система Виндовс 10 да инсталирају Виндовс 11 на старије машине.

Према Тхе Вержу, корисници оперативног система Виндовс 10, уз одговарајуће знање, моћи ће да изврше чисту инсталацију оперативног система Виндовс 11 директно на своје рачунаре. То значи да све нове функције постају доступне чак и ако рачунар који се користи није компатибилан са званичним Мајкрософт програмом за надоградњу на нову верзију оперативног система.

За нестрпљиве кориснике, то звучи као вијест коју су једва чекали да чују, међутим чини се да овај начин инсталирања оперативног система Виндовс 11 долази уз зачкољицу, јер је Мајкрософт сада саопштио да неко ко користи овај метод можда неће добити будућа ажурирања или безбједносне закрпе.

Таква помисао је прилично застрашујућа јер би могла да остави рачунаре са недовршеним софтвером, отвореним за нападе хакера.

Дакле, иако би неки могли бити у искушењу, најбољи начин да набавите Виндовс 11 је и даље путем званичне опције надоградње у менију Поставке, а то значи да поседујете већ компатибилан рачунар, преноси Б.92.

У посту на својој страници Виндовс 11 Мајкрософт каже: “Ако нисте сигурни да ли рачунар испуњава услове, можете провјерити код произвођача или, ако ваш уређај већ користи Виндовс 10, можете користити апликацију ПЦ Хелт Чек да бисте процијенили компатибилност.”

Очекујте да ће се Виндовс 11 од октобра полако појављивати на рачунарима, укључујући и низ нових функција и надоградњи, попут новог менија Старт, лаког приступа виџетима препуним информација и побољшане интеграције са софтвером Мајкрософт Тимс. Корисницима “једанаестице” такође ће бити лакше да ажурирају своје рачунаре захваљујући за 40 посто мањим преузимањима, а наводно нећ нови софтвер компаније Мајкрософт, захваљујући бољој ефикасности, донијети и побољшано трајање батерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана