Upozorenje za korisnike Majkrosofta: Podaci mogu biti ugroženi ukoliko pređete na Vindovs 11

GS
Foto: snimak ekrana/microsoft.com

Vindovs 11 će na računare stići kasnije ove godine i donijeće mnogo novih funkcija, međutim milioni korisnika bi mogli da imaju problem ukoliko ga instaliraju. Iako je u pitanju najveće ažuriranje kompanije u polednjih šest godina, izazvalo je priličan broj kontroverzi.

Kada je Vindovs11 prvi put najavljen u junu, Majkrosoft je rekao da će raditi samo na novijim prenosnim i desktop računarima. To je značilo da su milioni korisnika ostavljeni bez nadogradnje, primorani da kupe novi računar. S obzirom da to nije naišlo na pozitivan odjek u javnosti, Majkrosoft se na neki način predomislio, prenosi Srpsknjainfo.

Softverski gigant će ipak dozvoliti ljubiteljima operativnog sistema Vindovs 10 da instaliraju Vindovs 11 na starije mašine.

Prema The Veržu, korisnici operativnog sistema Vindovs 10, uz odgovarajuće znanje, moći će da izvrše čistu instalaciju operativnog sistema Vindovs 11 direktno na svoje računare. To znači da sve nove funkcije postaju dostupne čak i ako računar koji se koristi nije kompatibilan sa zvaničnim Majkrosoft programom za nadogradnju na novu verziju operativnog sistema.

Za nestrpljive korisnike, to zvuči kao vijest koju su jedva čekali da čuju, međutim čini se da ovaj način instaliranja operativnog sistema Vindovs 11 dolazi uz začkoljicu, jer je Majkrosoft sada saopštio da neko ko koristi ovaj metod možda neće dobiti buduća ažuriranja ili bezbjednosne zakrpe.

Takva pomisao je prilično zastrašujuća jer bi mogla da ostavi računare sa nedovršenim softverom, otvorenim za napade hakera.

Dakle, iako bi neki mogli biti u iskušenju, najbolji način da nabavite Vindovs 11 je i dalje putem zvanične opcije nadogradnje u meniju Postavke, a to znači da posedujete već kompatibilan računar, prenosi B.92.

U postu na svojoj stranici Vindovs 11 Majkrosoft kaže: “Ako niste sigurni da li računar ispunjava uslove, možete provjeriti kod proizvođača ili, ako vaš uređaj već koristi Vindovs 10, možete koristiti aplikaciju PC Helt Ček da biste procijenili kompatibilnost.”

Očekujte da će se Vindovs 11 od oktobra polako pojavljivati na računarima, uključujući i niz novih funkcija i nadogradnji, poput novog menija Start, lakog pristupa vidžetima prepunim informacija i poboljšane integracije sa softverom Majkrosoft Tims. Korisnicima “jedanaestice” takođe će biti lakše da ažuriraju svoje računare zahvaljujući za 40 posto manjim preuzimanjima, a navodno neć novi softver kompanije Majkrosoft, zahvaljujući boljoj efikasnosti, donijeti i poboljšano trajanje baterije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana