Упозорење: FBI може да има податке о вама уколико сте гледали ове снимке на YouTube-у!

GS
Foto: Gigazine

У недавно декласификованим судским документима које је прегледао Форбес, откривено је да су амерички федерални истражиоци (ФБИ) затражили од Гугл да им достави информације о корисницима који су гледали одређене видео записе на Јутјубу.

Овај захтјев поставља бројна питања о приватности корисника и праксама прикупљања података од стране великих технолошких компанија.

Према документима, налог је издат као дио шире истраге о прању новца, гдje су истражиоци користили Јутјуб видео записе као дио операције усмјерене на осумњиченог за прање новца путем криптовалута. Видео записи, који су садржали туторијале о коришћењу дронова и софтвера за проширену стварност, послати су кориснику под именом "elonmuskwhm". С обзиром на то да су видео записи прегледани више од 30.000 пута, велики број гледалаца који немају везе са истрагом би могли да буду обухваћени захтјевом за информацијама.

Гугл, у чијем је власништву Јутјуб, био је обавезан да достави имена, адресе, телефонске бројеве, и активности на рачунима корисника, као и ИП адресе оних који су прегледали видео записе у периоду од 1. до 8. јануара 2023. Тренутно није познато да ли је Гугл испунио овај захтјев.

Правни стручњаци изражавају забринутост због овог поступка, истичући потенцијалне импликације по права на приватност и слободу говора.

"Ово је забрињавајући тренд претварања налога за претрес у дигиталне мреже, који може имати далекосежне посљедице по грађанске слободе," наглашава се у изјави експерта за надзор.

Из Гугла су одговорили да сваки захтјев за подацима пролази кроз ригорозан процес провјере у циљу заштите приватности корисника, као и да се компанија супротставља захтјевима који нису у складу са законом или су прешироко постављени.

Питање ијдељења података корисника са властима није ново, али овај случај наглашава растуће тензије између права на приватност и потребе за спровођењем закона, преноси Телеграф.

Промјене у политикама приватности које је Гугл увео крајем прошле године, укључујући могућност корисника да чувају податке о локацији директно на својим уређајима, дио су ширих напора компаније да се адресирају ове забринутости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана