Upozorenje: FBI može da ima podatke o vama ukoliko ste gledali ove snimke na YouTube-u!

GS
Foto: Gigazine

U nedavno deklasifikovanim sudskim dokumentima koje je pregledao Forbes, otkriveno je da su američki federalni istražioci (FBI) zatražili od Gugl da im dostavi informacije o korisnicima koji su gledali određene video zapise na Jutjubu.

Ovaj zahtjev postavlja brojna pitanja o privatnosti korisnika i praksama prikupljanja podataka od strane velikih tehnoloških kompanija.

Prema dokumentima, nalog je izdat kao dio šire istrage o pranju novca, gdje su istražioci koristili Jutjub video zapise kao dio operacije usmjerene na osumnjičenog za pranje novca putem kriptovaluta. Video zapisi, koji su sadržali tutorijale o korišćenju dronova i softvera za proširenu stvarnost, poslati su korisniku pod imenom "elonmuskwhm". S obzirom na to da su video zapisi pregledani više od 30.000 puta, veliki broj gledalaca koji nemaju veze sa istragom bi mogli da budu obuhvaćeni zahtjevom za informacijama.

Gugl, u čijem je vlasništvu Jutjub, bio je obavezan da dostavi imena, adrese, telefonske brojeve, i aktivnosti na računima korisnika, kao i IP adrese onih koji su pregledali video zapise u periodu od 1. do 8. januara 2023. Trenutno nije poznato da li je Gugl ispunio ovaj zahtjev.

Pravni stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ovog postupka, ističući potencijalne implikacije po prava na privatnost i slobodu govora.

"Ovo je zabrinjavajući trend pretvaranja naloga za pretres u digitalne mreže, koji može imati dalekosežne posljedice po građanske slobode," naglašava se u izjavi eksperta za nadzor.

Iz Gugla su odgovorili da svaki zahtjev za podacima prolazi kroz rigorozan proces provjere u cilju zaštite privatnosti korisnika, kao i da se kompanija suprotstavlja zahtjevima koji nisu u skladu sa zakonom ili su preširoko postavljeni.

Pitanje ijdeljenja podataka korisnika sa vlastima nije novo, ali ovaj slučaj naglašava rastuće tenzije između prava na privatnost i potrebe za sprovođenjem zakona, prenosi Telegraf.

Promjene u politikama privatnosti koje je Gugl uveo krajem prošle godine, uključujući mogućnost korisnika da čuvaju podatke o lokaciji direktno na svojim uređajima, dio su širih napora kompanije da se adresiraju ove zabrinutosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana