TV m:agazin: Апликација која вам прави друштво и аутомобил који вози умјесто вас

M:tel
TV m:agazin: Апликација која вам прави друштво и аутомобил који вози умјесто вас

Пета овосезонска авантура под називом m:agazin уз Бранкицу Раковић, доноси вам најзанимљивије вијести из свијета технологије и комуникација на Алтернативној телевизији.

Као и увијек очекују вас интересантне теме, а ако сте једна од особа која се плаши враћати сама кући, вијест о апликацији која вам прави друштво ће вас сигурно обрадовати. У суботу, 10. октобра, у 16:15 часова моћи ћете чути и о томе како ће се у будућности лијечити морска болест, али и отићи до Сингапура да се провозате у аутомобилу којим управља робот.

Апликација „Companion" није стара ни годину дана, а већ је привукла пажњу великог броја корисника широм свијета. Намијењена је онима који не воле да шетају сами ноћу, а чини да се осјећају много сигурније на путу до куће. Наиме, у оквиру ове апликације бирате особу за коју желите да буде ваш „пратилац", а та особа види тачну путању вашег кретања док ви шетате сами. Уколико се осјећате несигурно, притиском на дугме шаљете обавјештење вашем „пратиоцу" који аутоматски добија вашу локацију, а може да вас позове да види да ли је све у реду или да позове полицију. „Companion" је у почетку био намијењен само студентима, али творци раде на прилагођавању, тако да ће ову апликацију ускоро моћи користити сви.

Иако од мучнина које су узроковане кретањем пати велики број људи, оне су и даље велика мистерија. Научници су открили да је стимулација лијеве стране мозга, благим електрицитетом, ефикасно рјешење овог проблема, а до тога су дошли стављањем електрода на рамена волонтера. Код групе волонтера који су стимулисани електродама, опоравак од мучнине је трајао краће, а било је и потребно нешто дуже времена да се мучнина развије. Већ постоји посебна капа, који свако ко има проблема са мучнинама може држати на глави 10-15 минута прије путовања, те цијело искуство путовања постаје много угодније него раније. Наредни пројекат јесте интеграција технологије ових капа са паметним телефонима, како би употреба постала много једноставнија, а електростимулација би била могућа путем слушалица или малих елекрода које бисте могли спојити на телефон.

Емисија м:агазин ће вас из удобности ваше фотеље одвести чак до Сингапура, гдје је људима омогућена вожња аутомобилом којим управља робот. Ови самовозећи аутомобили су најсличнији аутомобилима за голф, а крећу се веома сигурно, без могућности да ударе у препреке на које наилазе. Безбједност ових аутомобила се заснива на ласерским сензорима који су способни да осјете окружење у којем се налазе, па се на првом мјесту користе за избјегавање препрека, а одређују их на основу мапа које су унапријед припремљене. Дугорочни план је да се направе потпуно независна возила, која тачно знају гдје се налазе и превазилазе све препреке и стазе, заобилазе пјешаке, те се по потреби самостално одвајају са планиране руте како би се избјегле могуће незгоде.

Надамо се да вам ове теме звуче интересантно, а уколико имате неке о којима бисте жељели слушати у оквиру ваше омиљене емисије, будите слободни да нам их пошаљете на [email protected].

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана