Тужба за ТикТок због шпијунирања демонстраната

GS
Foto: TikTok

Компанија ByteDance која држи ТикТок помагала Кини у шпијунирању демонстраната, пише у тужби бившег извршног директора ове фирме у САД.

У тужби коју је поднио против своје бивше компаније, Јинтао Ју тврди да је фирма ByteDance која посједује апликацију ТикТок помагала Кини у шпијунирању демонстраната и активиста за грађанска права у Хонг Конгу. То је наводно урадила тако што је омогућила члановима Комунистичке партије Кине (KKP) приступ корисничким подацима демонстраната, пише "BBC News".

Он тврди и да нису шпијунирани само учесници демонстрација, већ и корисници који су објављивали садржаје у вези са протестима. Осим тога, чланови KKP су наводно могли и да приступе подацима америчких корисника.

Портпарол компаније ByteDance одбацио је ове наводе као неосноване.

Компанија ByteDance је наводно омогућила члановима одбора KKP приступ акредитивима "супер корисника" познатих још и као "божији корисници", који су им омогућавали да идентификују и лоцирају демонстранте, активисте за права и присталице хонгконгшких демонстрација од 2014. до 2018. године.

У тужби Ју тврди да чланови одбора нису били запослени у компанији ByteDance, већ су физички долазили у канцеларије фирме у Пекингу. Та чињеница је, како пише, била опште позната међу вишим руководиоцима компаније. Он је у компанији био запослен отприлике годину дана од љета 2017. године.

Актуелни портпарол компаније демантује његове оптужбе и каже да фирма "енергично планира да се супротстави неоснованим тврдњама", преноси "BenchMark". Он у одговору за "BBC" истиче да је занимљиво да Ју износи ове тврдње чак пет година након престанка његовог радног односа и приписује их циљу привлачења пажње.

Тужба заиста долази у вријеме када се апликација ТикТок широм свијета суочава са интензивном контролом и забранама коришћења. Неке државе су забраниле запосленима у државним структурама да користе апликацију на службеним телефонима, док је савезна америчка држава Монтана постала прва држава која је донијела потпуну забрану коришћења ове платформе. Све забране долазе због сумње на неовлашћено прикупљање корисничких података.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана