Самсунгов пут од рибе до телефона

Klix.ba
Самсунгов пут од рибе до телефона

Када је Ли Бјонг Чул 1938. године у Кореји основао компанију Самсунг, она се бавила трговином.

Данас је то један од највећих и најпрепознатљивијих технолошких брендова на свијету.

По оснивању ова компанија се звала Самсунг Сангхое, а бавила се извозом воћа, поврћа и рибе. Имала је сједиште у граду Тегу.

Наредне три деценије проширили су посао на област процесуирања хране, текстил, осигурање и малопродају.

У свијет електронике ушли су крајем шездесетих година, и промјенили име у Самсунг Електроника, а свој први телевизор представили су у Кореји 1972. године. Убрзо је овај телевизор постао уређај којим су се поносили власници широм свијета.

Оснивач фирме преминуо је 1987. године, а наслиједио га је његов син Ли Кун Хе. Годину касније Самсунг је представио свој први мобилни телефон СХ-100.

Незадовољан лошим квалитетом производа и лошом сликом бренда предсједавајући Ли је 1993. године у хотелу у Франкфурту сазвао састанак руководилаца компаније на којем је одлучио да покрене праву револуцију.

Од до тада другоразредне компаније одлучио је да направи глобално успјешну фирму која ће парирати конкуренцији Панасонику и Сонију. Тада је изнио своју визију будућности Самсунга, која је остала позната као "Франкфуртска декларација". Најпознатији цитат из тог говора је:

"Промјените све осим жене и дјеце".

Годину касније представљен је први DRAM чип од 256 мегабита, али власник и даље није био задовољан. Наредио је да се 150.000 телефона, факс машина и других уређаја запали пред радницима у фабрици Гуми у Јужној Кореји.

Коначно је 2006. године Самсунг постао глобални лидер на тржишту телевизора. То се десило након што су представили своју линију под називом Bodreux. Године 2009. представили су i7500, први андроид смартфон, да би само двије године касније постали највећи снабдјевачи "паметних" телефона на свијету.

Ове године представљен је још један популарни производ - "паметни" сат Galaxy Gear, који се прикључује на неки од "паметних" уређаја и омогућава примање електронске поште, дијељење садржаја и кориштење апликација која су за њега креиране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана