На аукцији рачунар стар 44 године: Ради и данас без икаквих проблема

Агенције
На аукцији рачунар стар 44 године: Ради и данас без икаквих проблема

Оригинални и потпуно функционални Apple-1 рачунар нашао се на аукцији, а очекује се да ће се продати за више од 300.000 долара.

Према аукцијској кући RR Auction, овај рачунар је само један од два рачунара са овим процесором за које се зна да су преживjели, за разлику од Apple-1 модела са МОС 6502 микропроцесором, којих има више. Synetek C6502 се сматра најређим примjером лиценцирања 6502 процесора из 1976. године, пише PC Press.

Понуђени рачунар је рестауриран и доведен у оригинално стање прошле године, а рестаурацију је обавио познати Apple-1 експерт, Кори Кохен. Власник рачунара је SoftwareHouse, рачунарска продавница из Мичигена, која је овај примjерак добила у замjену за ИБМ-ову машину 1980. године.

Процијењује се да ће до краја аукције цијена бити виша од 300.000 долара, а за тај новац купац ће добити дио рачунарске историје. Уз сам рачунар који има 8 КБ РАМ-а, добија се и оригинални Apple Cassette Interface, терминалска тастатура, монитор у дрвеном кућишту, напајање, ТВ видео модулатор, Xероx копије Apple-1 упутства и још неколико других додатака. Уграђени видео терминал омогућавао је приказ слике на ТВ екрану или видео монитору, што је у то вријеме била једна од великих предности у односу на друге рачунаре, наводи PC Press.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана