Na aukciji računar star 44 godine: Radi i danas bez ikakvih problema

Agencije
Na aukciji računar star 44 godine: Radi i danas bez ikakvih problema

Originalni i potpuno funkcionalni Apple-1 računar našao se na aukciji, a očekuje se da će se prodati za više od 300.000 dolara.

Prema aukcijskoj kući RR Auction, ovaj računar je samo jedan od dva računara sa ovim procesorom za koje se zna da su preživjeli, za razliku od Apple-1 modela sa MOS 6502 mikroprocesorom, kojih ima više. Synetek C6502 se smatra najređim primjerom licenciranja 6502 procesora iz 1976. godine, piše PC Press.

Ponuđeni računar je restauriran i doveden u originalno stanje prošle godine, a restauraciju je obavio poznati Apple-1 ekspert, Kori Kohen. Vlasnik računara je SoftwareHouse, računarska prodavnica iz Mičigena, koja je ovaj primjerak dobila u zamjenu za IBM-ovu mašinu 1980. godine.

Procijenjuje se da će do kraja aukcije cijena biti viša od 300.000 dolara, a za taj novac kupac će dobiti dio računarske istorije. Uz sam računar koji ima 8 KB RAM-a, dobija se i originalni Apple Cassette Interface, terminalska tastatura, monitor u drvenom kućištu, napajanje, TV video modulator, Xerox kopije Apple-1 uputstva i još nekoliko drugih dodataka. Ugrađeni video terminal omogućavao je prikaz slike na TV ekranu ili video monitoru, što je u to vrijeme bila jedna od velikih prednosti u odnosu na druge računare, navodi PC Press.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana