Могуће ванредне мјере Фејсбука зарад регулисања садржаја повезаног са изборима

Срна
Foto: Shutterstock

ЊУЈОРК- Америчка компанија "Фејсбук" могла би да уведе ванредне мјере регулисања садржаја у случају сукоба повезаних са изборима и нереда у САД-у, пише "Вол стрит журнал", позивајући се на неименоване упућене изворе.

Према писању америчког листа, "Фејсбук" намјерава да смири потенцијално насиље уз помоћ алата који су посебно развијени за такозване земље ризика.

"Потрошили смо неколико година на изградњу безбједнијих и сигурнијих избора. Искористили смо лекције од претходних избора, унајмили стручњаке и изградили нове тимове са искуством у разним подручјима како бисмо се спремили за разне сценарије", саопштио је портпарол "Фејсбука" Енди Стоун.

Алати које "Фејсбук" планира да користи раније су дизајнирани за земље "са ризиком" и већ су употријебљени у Мјанмару и Шри Ланки. Они омогућују задржавање ширења садржаја и спуштају праг за идентификовање потенцијалних запаљивих објава, пренио је "Спутњик".

"Фејсбук" ће мјере спровести само у случају критичне ситуације која може довести до насиља повезаног са изборима, пише "Вол стрит џурнал" и додаје да ће, уколико компанија одлучи да користи те алате, бити трансформисане информације које долазе до милиона Американаца.

Лист додаје да су план критиковали поједини чланови тима "Фејсбука" и представници Републиканске и Демократске странке који вјерују да ће мјере угрозити политичку дискусију.

Предсједнички избори у САД биће одржани 3. новембра, а у појединим америчким државама већ је почело рано гласање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана