Moguće vanredne mjere Fejsbuka zarad regulisanja sadržaja povezanog sa izborima

Srna
Foto: Shutterstock

NjUJORK- Američka kompanija "Fejsbuk" mogla bi da uvede vanredne mjere regulisanja sadržaja u slučaju sukoba povezanih sa izborima i nereda u SAD-u, piše "Vol strit žurnal", pozivajući se na neimenovane upućene izvore.

Prema pisanju američkog lista, "Fejsbuk" namjerava da smiri potencijalno nasilje uz pomoć alata koji su posebno razvijeni za takozvane zemlje rizika.

"Potrošili smo nekoliko godina na izgradnju bezbjednijih i sigurnijih izbora. Iskoristili smo lekcije od prethodnih izbora, unajmili stručnjake i izgradili nove timove sa iskustvom u raznim područjima kako bismo se spremili za razne scenarije", saopštio je portparol "Fejsbuka" Endi Stoun.

Alati koje "Fejsbuk" planira da koristi ranije su dizajnirani za zemlje "sa rizikom" i već su upotrijebljeni u Mjanmaru i Šri Lanki. Oni omogućuju zadržavanje širenja sadržaja i spuštaju prag za identifikovanje potencijalnih zapaljivih objava, prenio je "Sputnjik".

"Fejsbuk" će mjere sprovesti samo u slučaju kritične situacije koja može dovesti do nasilja povezanog sa izborima, piše "Vol strit džurnal" i dodaje da će, ukoliko kompanija odluči da koristi te alate, biti transformisane informacije koje dolaze do miliona Amerikanaca.

List dodaje da su plan kritikovali pojedini članovi tima "Fejsbuka" i predstavnici Republikanske i Demokratske stranke koji vjeruju da će mjere ugroziti političku diskusiju.

Predsjednički izbori u SAD biće održani 3. novembra, a u pojedinim američkim državama već je počelo rano glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana